Damianek Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Witam . Słyszalem że można nauczyć rybki tak by płynęły do pukającego palca. Trzeba pukać w szybkę przy karmieniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peltes Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 No i? Jakiś ciąg dalszy opowieści będzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Raczej nie to to biega.Bo to nie sztuczka tylko rybi głód. Karmiąc,ryby zawsze podpływają do miejsca gdzie zwykle dostają pokarm jak dotkniesz tafli czy "popukasz" w nią podpłyną jeszcze bliżej i tak to działa-co za pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 23, 2011 Administrator Share Posted August 23, 2011 Trzeba pukać w szybkę przy karmieniu. Ja słyszałem, że w czoło lepiej. Poważnie!! Ryb nie można stresować! Ciekawe jak Ty byś jadł obiad, gdyby sąsiad każdego dnia walił młotem pneumatycznym w swoim mieszkaniu? Pewnie tez być podszedł (podpłynął), ale raczej nie w celu przywitania się . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted August 23, 2011 Author Share Posted August 23, 2011 Nie nie jakis gość mi tak mówił wolałem tego nie sprawdzać. Ale byłem ciekaw co inni na to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Masz lub zamierzasz mieć akwarium jak tak to kiedy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafijur Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Lepiej nie pisz tu takich postów bo co niektórzy wjadą Ci na chatę i zabiorą akwarium , za pukanie w szybę. A tak na poważnie to lepiej przykładaj palec do szyby w miejscu gdzie karmisz i wtedy ryby będą podpływać na karmienie, oczywiście po jakimś czasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted August 24, 2011 Author Share Posted August 24, 2011 Dzięki. Akwarium mam tylko dojrzewa. Ahaed: O matko, prawie mi oczy wypaliło . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Haha no racja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 24, 2011 Administrator Share Posted August 24, 2011 Dobra. Chcesz sztuczkę? Przykładaj przed każdym karmieniem całą dłoń do szyby, poniżej miejsca gdzie karmisz ryby. Chwilę ja tam potrzymaj, potem karm. Z czasem możliwe, że zaczną podpływać tylko po przyłożeniu dłoni. W 350l tak robiłem odkąd pamiętam. Chyba nawet od czasu jak miałem to akwarium. Po długim czasie, nikt nie mógł dotknąć szyby, bo ryby od razu reagowały. Przesuwając powoli rękę po szybie, ryby płynęły za nią. Ale!! Zawsze jest jakieś ale! To nie jest tresura. To zwykłe przyzwyczajenie ryb: dłoń na szybie=obiad. Zupełnie tak samo jak: stukanie palcem w tafle wody. W wielu przypadkach same przypływają. Ale nie dlatego, że je "wytresowałeś". Tylko dlatego, że myślą o jedzeniu wpadającym do wody. Co do pukania, to dalej obowiązuje to co wyżej. Czyli najlepiej po czole ps: zmiana obsady= lipa . Tego się nie nauczą w 3 dni, to trwa miesiącami. Wspominałem kiedyś, że akwarystyka to hobby dla cierpliwych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted August 24, 2011 Author Share Posted August 24, 2011 Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 24, 2011 Administrator Share Posted August 24, 2011 Nie ma za co. Przelej 3.50pln na konto fundacji: http://www.moj_gupik_rodzi.ru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts