Jump to content

Glony- okrzemki jak sobie z nimi poradzić

emkate
 Share

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu obserwuje swój zbiornik i widzę że zaatakowały go okrzemki. Nie wiem za bardzo jak sobie z nimi poradzić. 3dni temu zaciemniłem zbiornik świece po ok 5 godzin dziennie ( nie za długo??), wczoraj zrobiłem podmianę wody ok 15-20% dziś zrobiłem testy (Tetra) ph 8 , NO2 <0.3mg/l. Rośliny są w słabej kondycji :/ Proszę Was o pomoc

Dobre jest zaciemnienie zbiornika na kilka dni bez nawożenia,karmienia nie radzę stosować chemii bo okrzemki pozostawiają przetrwalniki i potem wracają ze zwiększoną siłą.

Najlepiej z wszystkich zaatakowanych elementów usunąć je mechanicznie np.gąbka,ściereczka można z roślin je usunąć też palcem nie powodując zniszczenia rośliny.Zakładam że to świeży zbiornik więc okrzemki to norma choć zdarza się że mogą i w takich nie występować.

Okrzemek nie jest chętnie zjadany przez rybki poza otoskiem i ślimakami możesz też wpuścić krewetki amano gdzieś czytałem że świetnie sobie z nimi radzą,reszta jest z mojego doświadczenia.

Całkowite zaciemnienie przez kilka dni skoro nie nawozisz to dobrze temat nawożenia jest dość szeroki i długi.

O,byłbym zapomniał częste podmiany wody są wskazane w celu usunięcia martwych zarodników 30% co 2 dni myślę że po dwóch podmianach zauważysz poprawę.

Np.podawanie co2 to też nawożenie,lub wlewnie różnych preparatów z różnymi mikro i makro elementami potrzebnymi do prawidłowego wzrostu roślin gama tych produktów jest wielka poczytaj o nawożeniu coś mi mówi że niedługo sam będziesz musiał nawozić bo masz roślinki żywe.To tyle z grubsza.

Witam ponownie. Dzisiaj jest 18.08 wiec mija tydzień odkąd zaciemniłem akwarium. Dzisiaj postanowiłem włączyć oświetlenie. Glonów jest jakby trochę mniej ale nie jest powalający efekt. Mógłbyś mi doradzić co w takim razie teraz mam zrobić??

Wyczyść co tylko możesz w wodzie jest mnóstwo resztek okrzemków odmul i zrób podmianę 30% jeżeli wcześniej podmieniałeś tylko 2 razy.Możesz włączyć światło zacznij od 5 godzin i co tydzień zwiększaj co godzinę.

Możesz dokupić kilka otosków i ślimaki ampularie one je zjadają.

Czy przypadkiem na akwarium nie pada światło słoneczne jeśli tak to jak długo?

Wyczyść co tylko możesz w wodzie jest mnóstwo resztek okrzemków odmul i zrób podmianę 30% jeżeli wcześniej podmieniałeś tylko 2 razy.Możesz włączyć światło zacznij od 5 godzin i co tydzień zwiększaj co godzinę.

Możesz dokupić kilka otosków i ślimaki ampularie one je zjadają.

Czy przypadkiem na akwarium nie pada światło słoneczne jeśli tak to jak długo?

Ja bym wylał ta wodę z akwarium, nalał nowa po 24h, i jak by coś zanim bym to zrobił, zrobił bym restart niewielki wyłapał ryby wyjął rośliny wymył je wyją żwirek wymył go wyparzył woda, wymył akwarium woda z sola niejodowana lub nawet normalna, potem wymył porządnie akwarium, i dał żwirek ten co był lub dodał trochę nowego, tak żeby coś było na ok, potem wlał niewiele wody i dał rośliny, i dolał wody tyle ile ma byś, dał filtr, grzałkę, itp. i no poczekał jakiś tydzień w górę 2, ale jak już akwarium było dojrzałe, to może być i nawet 2 dni, ale wolał bym tydzień żeby sprawdzić co i jak się dzieje, czy glony nie powracają, i światło od 10h do 12h, ja aktualnie mam na 12h i jest spoko. naradzie żadnych glonów nie mam ale to początki.:P

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...