skalar2 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 W domu mam dwa ogólne akwaria, w których są dwa zbrojniki. Ostatnio pomyślałem sobie, żeby je rozmnożyć. Wiem, że aby je rozmnożyć muszą mieć kryjówkę np. korzeń. z tego powodu postanowiłem więc, że tarło odbywać się będzie w większym akwa, gdzie jest duży korzeń i mnóstwo roślin. Czytałem też, że zbrojniki bronią swoich młodych, ale muszą wtedy przebywać w towarzystwie łagodnych ryb. Ja w tym akwarium mam: 2 skalary 3 danio malabarskie 2 minorki 1 bocja wspaniała Chciałbym was poprosić o poradę odnośnie rozmnażania tych ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Możesz podać litraż gdzie je chcesz rozmnażać? viewtopic.php?f=2&t=20376 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 Gdzieś tak ok. 70l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Jest problem. Żadna ryba która jest napisana w obsadzie nie nadaje się do tego litrażu. Więc możesz być spokojny o bezpieczeństwo ryb. Może się tylko nadawać na tarliskowe dla zbrojników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polar852 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Skąd wiesz może rybki są na razie małe i takie im wystarcza. Edit: A co do rozmnażania tych ryb to bardziej nadaje się grota zrobiona z kamyków z jednym wejściem ponieważ zbrojniki czują się tam bezpiecznie i szybciej przystępują do tarła. mod.-Pisownia! Edytuj posty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 skąd wiesz morze rybki są na razie małe i takie im wystarcza. A jak urosną, znaczy sorry one nie urosną bo mają za małe akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 skąd wiesz morze rybki są na razie małe i takie im wystarcza. To nie jest argument. W za małym zbiorniku będą karłowaciały, chorowały i zdychały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Mam bardzo duże doświadczenie z rozmnażaniem zbrojników niebieskich ;D(ponad 260 młodych ) I powiem Ci że to troszeczkę problem jak się rozmnożą ,na początku super ,a później co ja z nimi zrobię Ja dogadałem się ze sklepem zoloogicznym któremu dostarczam młode. Ale do rzeczy. 70 l to troszeczkę za mało na zbrojniki niebieskie,muszą mieć akwarium chociaż 100l z 80cm długości. Jak się rozmnożą to będzie sporo ich (moje ostatnie tarło 96 glonków) więc proponuję ci zostawić je w spokoju niech żyją sobie (marnie jak na razie) ale cóż. Mówię Ci najpierw spraw by one czuł się dobrze w większym litrażu ,a później pomówimy o rozmnażaniu Jak zapewnisz im odpowiednie warunki życia to PW do mnie a powiem ci co i jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts