damian2000 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 mam akwarium 128l i chciałbym jedną ławice tych rybek ile mogę dorzucić na maksa tych rybek moja obsada to 5 kirysków spiowych para ramirezek xxxx krewetek Fire Red Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 No minimum 6, ale w takim litrażu myślę, że około 10 byłoby ok. Nigdy nie miałam danio, podobno są ruchliwe i tez się zastanawiam nad ich kupnem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn07 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Zgadza się- danio są ruchliwe i lubią silniejszy nurt wody. Co do obsady to najlepiej gdybyś kupił około 10-12 sztuk do Twojego zbiornika jako jedną ławicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
auch78 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Danio odpadają , są rybami zimnolubnymi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Danio odpadają , są rybami zimnolubnymi . Chodzi Ci o dzikiego dania pręgowanego. Danio "czerwony" jak i "zielony", "pomarańczowy" i długopłetwe są odmianami hodowlanymi dania pręgowanego lub lamparciego. Danio lamparci jest odmianą genetyczną występującą w ciepłych wodach, a odmiany hodowlane "prawdziwego" dania pręgowanego są już bardziej przystosowane do wód ciepłych w akwariach niż w chłodniejszych wodach na wolności. lubią silniejszy nurt wody. Tak samo. Odmiany hodowlane są już przyzwyczajone do warunków akwariowych. Tylko dzikie ryby potrzebują chłodnej, wartkiej, szybko płynącej i dobrze natlenionej wody w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn07 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 Danio odpadają , są rybami zimnolubnymi . Danio : 18-25 C Ramirezki : 22-26 C Kiryski : 18:24 C Red cherry : ~25 C Także nie wiem co twoja wypowiedź ma z tym wspólnego. Wystarczy ustawić termostat na 25 C i wszystkie rybki będą zadowolone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 19, 2011 Share Posted July 19, 2011 U ryb należy utrzymywać temperaturę bliżej dolnej granicy skali dla nich ustalonej. Już mówiłem autor tematu chce odmianę hodowlaną więc ona woli cieplejszą wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 dobra ramirezy poszły do innego akwarium reszta zostaje bo i tak niemam narazie wpływu na temperature bo same świetlówki nagrzewają wodę to ile na maxa tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Liczba pozostaje taka sama bo to ryby pływające przy powierzchni a Ramizerki to ryby z reguły bytujące bliżej dna więc miejsce się dla dania nie zwolniło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian2000 Posted July 20, 2011 Author Share Posted July 20, 2011 dobra dziękuję za pomoc temat do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts