PoczSzym Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Czy to normalne zachowanie rybek, kiedy skaczą do powierzchni wody? Molinezje, ramirezki, kiryski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Albo wystraszone albo za mało tlenu w wodzie skoro kiryski tez podpływają do powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Po co aż 2 tematy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Masz coś nie tak z wodą. Kiryski hmm czasem skaczą do powierzchni wody, molinezje pływają przy powierzchni, ale nie ramirezy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Jak kiedyś miałem kirysy spiżowe to często pobierały tlen z powierzchni i tak jakby skakały ale co do pozostałych ryb to jest dziwne coś masz z parametrami lub masz zbyt mało tlenu w wodzie.Opisz akwarium dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Co do Kirysków: Jeśli pływają przy samym dnie i nagle robią takie skoki do góry i wracają to nic złego się nie dzieje, podobno ( tak mi Pani w sklepie powiedziała ), Kiryski oddychają Jelitowo wiec łapią sobie bąbelka - Ile w tym prawdy to nie wiem, ale u mnie tak robią kiryski... Co do Molinezji i Ramizerek to raczej nie jest to dobre, moje mieczyki jak jest gorąco to podpływają do góry akwarium i łapią bąbelki i siedzą tam ok. 10-20minut i później normalnie pływają... Powiedz jak napowietrzasz wodę, czy podajesz CO2 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pazur Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 Z mojej wiedzy, teoretycznej jak i z doświadczeń, wiem, że ramirezki pływają po całym akwarium, również przy powierzchni wody, o ile nie zachowują się inaczej, co może być wywołane chorobami, lub brakiem tlenu. Mój samiec ramirezy, bo póki co tylko jedna z nich jest w akwarium, często podpływa do powierzchni wody, gdy zdejmuję pokrywę, z przyzwyczajenia po pokarm. Także gdy obserwuję akwarium, podpływa do szyby, oglądając mnie, co też myślę, że jest zachowaniem, które nabył z czasem, gdyż często obserwuję mój zbiornik. Ogólnie rzecz ujmując są to bardzo ciekawskie ryby, co wynika z ich zachowań terytorialnych - w końcu władca musi mieć nad wszystkim kontrolę. Zaś u kirysków to normalne, że podskakują gwałtownie do tafli wody, pobierając tlen przez dodatkowy narząd oddechowy, tak jak napisał przedmówca. Niepokojące byłoby moim zdaniem bardzo częste wykonywanie tej czynności u tego rodzaju ryb, co zapewne świadczyło by o małej ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie. Co do molek, myślę, że to normalne zachowanie, choć miałem tę rybę u mnie tylko chwilowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 A jak u Cb z temperaturą? I podaj jeszcze litraż i testy jeśli posiadasz. Znów zaczynasz.Przed chwilą wypowiadałeś się w tym samym temacie autora w innym dziale,tam były wszystkie dane,a Ty dublujesz pytania zadane przez innych użytkowników z tamtego tematu.Zwracaj uwagę na to co czytasz i co piszesz.Ostrzeżenie.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts