Jump to content

Skaczące rybki....

PoczSzym
 Share

Recommended Posts

Jak kiedyś miałem kirysy spiżowe to często pobierały tlen z powierzchni i tak jakby skakały ale co do pozostałych ryb to jest dziwne coś masz z parametrami lub masz zbyt mało tlenu w wodzie.Opisz akwarium dobrze

Co do Kirysków:

Jeśli pływają przy samym dnie i nagle robią takie skoki do góry i wracają to nic złego się nie dzieje, podobno ( tak mi Pani w sklepie powiedziała ), Kiryski oddychają Jelitowo wiec łapią sobie bąbelka - Ile w tym prawdy to nie wiem, ale u mnie tak robią kiryski...

Co do Molinezji i Ramizerek to raczej nie jest to dobre, moje mieczyki jak jest gorąco to podpływają do góry akwarium i łapią bąbelki i siedzą tam ok. 10-20minut i później normalnie pływają...

Powiedz jak napowietrzasz wodę, czy podajesz CO2 ?

Z mojej wiedzy, teoretycznej jak i z doświadczeń, wiem, że ramirezki pływają po całym akwarium, również przy powierzchni wody, o ile nie zachowują się inaczej, co może być wywołane chorobami, lub brakiem tlenu. Mój samiec ramirezy, bo póki co tylko jedna z nich jest w akwarium, często podpływa do powierzchni wody, gdy zdejmuję pokrywę, z przyzwyczajenia po pokarm. Także gdy obserwuję akwarium, podpływa do szyby, oglądając mnie, co też myślę, że jest zachowaniem, które nabył z czasem, gdyż często obserwuję mój zbiornik. Ogólnie rzecz ujmując są to bardzo ciekawskie ryby, co wynika z ich zachowań terytorialnych - w końcu władca musi mieć nad wszystkim kontrolę. ;) Zaś u kirysków to normalne, że podskakują gwałtownie do tafli wody, pobierając tlen przez dodatkowy narząd oddechowy, tak jak napisał przedmówca. Niepokojące byłoby moim zdaniem bardzo częste wykonywanie tej czynności u tego rodzaju ryb, co zapewne świadczyło by o małej ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie. Co do molek, myślę, że to normalne zachowanie, choć miałem tę rybę u mnie tylko chwilowo.

A jak u Cb z temperaturą?

I podaj jeszcze litraż i testy jeśli posiadasz.

Znów zaczynasz.Przed chwilą wypowiadałeś się w tym samym temacie autora w innym dziale,tam były wszystkie dane,a Ty dublujesz pytania zadane przez innych użytkowników z tamtego tematu.Zwracaj uwagę na to co czytasz i co piszesz.Ostrzeżenie.-Sławek121