Graber Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Witam.Jako że jestem początkujący i kupuje akwarium ok60l mam do was pytanie.Jaka obsada jest do takiego akwa odpowiednia? jaki filtr, grzałka? jakie oświetlenie, podłoże roślinki i ozdoby? Wiem że trochę dużo pytań ale jakbyście mogli to pomóżcie :] Z góry dzięki za odpowiedzi. P.S. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Witam.Jako że jestem początkujący i kupuje akwarium ok60l mam do was pytanie.Jaka obsada jest do takiego akwa odpowiednia? jaki filtr, grzałka? jakie oświetlenie, podłoże roślinki i ozdoby? Wiem że trochę dużo pytań ale jakbyście mogli to pomóżcie :] Z góry dzięki za odpowiedzi. P.S. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie Filtr ? Może jakaś kaskada ? AQUAEL VERSAMAX FZN-2 jeżeli za drogi to wewnętrzny aq2uael fan 1 plus ? Co do obsady to zobacz co ci się tu podoba: viewtopic.php?f=39&t=7147 Grzałka ? 50W by było ok, oczywiście z termostatem grzałka Oświetlenie zależy jakie rośliny będziesz chciała mieć. Popatrz tu: viewtopic.php?f=42&t=33802 i powiedz jakie byś chciała mieć to my ci doradzimy oświetlenie. Podłoże: polecam grys bazaltowy łanie wygląda i nie zmienia znacząco parametrów wody Ozdoby ? Korzeń lub domek z kokosa żadnych zamków, muszelek itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graber Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Z tych ryb to najbardziej podobała by mi się obsada: 5x kirysek panda 1 samiec+ 2 samice prętnik karłowaty 2x proporczykowiec 1 samiec+2 samice pielęgniczka kakadu lub 5x gupików Proszę odpowiedzieć czy taka obsada może być czy jednak nie. Filtr mam jakiś Atman AT-F302, na necie pisze że to jest filtr do akwa 50-100 l. Pompka napowietrzająca też mam jakąś Atman AT-A1500. Podłoże myślę że jakiś drobny żwirek lub piasek. Ozdoby to chyba jakiś kokos, jaskinie z kamieni, korzeń. A roślinki musicie mi pomóc dobrać :] Wymiary akwa 60x30x30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Kakadu za duże na 54l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Z roślin na początek polecam: http://www.superakwarium.pl/bakopa-drob ... id531.html http://www.superakwarium.pl/kabomba-id399.html szybko ładnie rośnie, przy słabszym świetle trochę gorzej, ale daje radę bez nawożenia i ziemi. http://www.superakwarium.pl/zabienica-b ... id498.html i żabienica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graber Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Znalazłem roślinkę o nazwie Eleocharis acicularis. Nadaje się dla początkującego? bo jest bardzo ładna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Wymaga dobrego światła i rozrasta się dosyć wolno. Jak jej zapewnisz dobre światło to powinna się nadawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graber Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 A taka obsada by pasowała? Gupik Pawie Oczko- 1 samiec + 2/3 samice Prętnik karłowaty-para Pielęgniczka Ramireza-para Kirysek Panda lub spiżowy- 3/4sztuki i może 2x Otosek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Na spiżowe za małe. A otoski i kiryski trzymamy minimum po 6 szt. Po za tym wybierz tylko jeden gatunek. Wybrałbym albo Ramizerki albo prętniki i dołożyć stado np. neonków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 A taka obsada by pasowała? Gupik Pawie Oczko- 1 samiec + 2/3 samice Prętnik karłowaty-para Pielęgniczka Ramireza-para Kirysek Panda lub spiżowy- 3/4sztuki i może 2x Otosek Jakieś dwa gatunki wybierz z: Gupik, Prętnik i Ramirez. Spiżowy nie, ale Panda ok tylko od 6 sztuk. Otoski od 6 sztuk, ale je bym odpuścił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol1234 Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 Ja bym proponowała taką obsadę: 8-12 neonów innesa parka pielęgniczek ramireza 6 kirysków panda i będzie ok:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts