mirkot999 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Witam ! Postanowiłem zmienić obsadę na taką, która będzie sobie radziła bez dodatkowego ogrzewania zbiornika, a więc może się zdarzyć, że w okresie zimowym /nocną porą/ będzie musiała sprostać temperaturze w granicach 20C lub ciut poniżej np 18C. W lecie temperatura raczej nie przekracza 24-25C, oscyluje przewaznie na poziomie 22-23C. Z tego co zdołałem znaleźć w necie najbardziej nadaje się kardynałek chiński, no i może brzanka różowa. Trochę to mało gatunków bo akwarium jest zacnych rozmiarów 250 x 50 x 60 = 750 l. Generalnie przeglądałem opisy gatunków brzanek, danio, bystrzyków i nic nie znalazłem, co by tolerowało, przynajmniej na papierze, aż takie spadki temperatury. Może coś przeoczyłem, może szukałem wśród niewłaściwych gatunków ? Ktoś ma jakiś pomysł lub doświadczenia w tej materii ? Wszelkie złote rybki narazie zostawmy Może jednak chmara kardynałków o ubarwieniu tradycyjnym i złotym będzie ciekawie wyglądała Co jeszcze da radę w temperaturach 18-23C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 A myślałeś by założyć akwarium akwarium z rybami krajowymi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubaz Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Ja na twoim miejscu do tak dużego akwa mimo wszystko dał bym welony:D A jeśli można spytać dlaczego bez grzałki ? Czyż by przygoda z pądem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Kardynałki, danio, gupiki, przylgi. Aksolotle - ale to nie ryby. Przy typowo zimnolubnych rybach, nie tyle co grzałka jest zbędna co jest konieczne zapewnienie chłodzenia przy upałach. Jednak te 4 gatunki utrzymasz bez problemu i kombinowania. Natomiast aksolotle zdecydowanie najciekawsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Myślę że powinieneś żałożyć akwarium z naszymi polskimi rybami.Ja złapałem za pomocą siatki drobnice taką jak kiełb,mała ukleja.Świetnie sobie porzadzą z tą temperaturą gdyż są zmiennocieplne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Świetnie sobie porzadzą z tą temperaturą gdyż są zmiennocieplne. :zamieszany: :zamieszany: :zamieszany: Widziałeś stałocieplne ryby? PS: Pomijam kilka morskich nie akwarystycznych ewenementów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Spójrz na ryby Bajkału i okolic. To byłoby egzotyczne i o podobnych wymogach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Ja dalej proponuję ryby krajowe. Stado dorodnych kleni/płoci/wzdręg/leszcza. Na dno można dać lina i okonia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts