przemo94 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 czy mrożony pokarm tez stymuluje u razbór rozmnażanie? czy mogą być z otoskami i krewetkami w akwa?? dzięki za pomoc i dobra rade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 A o jakim litrażu mowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted July 1, 2011 Author Share Posted July 1, 2011 60 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Akwarium dla galaxy i dla otosków odpowiednia. O pokarmie: http://www.superakwarium.pl/razbora-gal ... id826.html "Rozmnażanie Podawanie żywego pokarmu stymuluje razbory galaxy do tarła." Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted July 1, 2011 Author Share Posted July 1, 2011 ok dzięki za odp a co z krewetkami?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 A ni ze strony galaxy ani ze strony otosków nie ma zagrożenia jeżeli Ci o to chodziło. Akwa oczywiście też na nie pasuje. Trzyma się je w przecież kilkunastolitrowych zbiornikach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted July 1, 2011 Author Share Posted July 1, 2011 a w razie jakby tarło odbyło się w akwarium z otoskami i krewetkami to nic ikrze nie zrobią?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Nie. Krewetki i otoski - glonożercy. Już bardziej bym się bał o same galaxy. One same mogą zjeść ikrę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted July 1, 2011 Author Share Posted July 1, 2011 ok dzięki bardzo a ile mogę ich kupić do mojego aqwa??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro3 Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Nie. Krewetki i otoski - glonożercy. Już bardziej bym się bał o same galaxy. One same mogą zjeść ikrę.Galaxy bardzo chętnie zjadają swoja ikrę, myślę ze i otoski by nią nie pogardziły jakby na nią trafiły przypadkiem. Także rozmnażanie w ogólniaku odpada no chyba że w gęsto obsadzonym mchem i innymi drobnolistnymi roślinami może coś się uchowa. a ile mogę ich kupić do mojego aqwa???Ze 20 powinno być ok. Ale do rozmnażania to i parka by starczyła, Ja tak zrobiłem i już mam 15 młodych:). Tylko że do tara przenosiłem je do 10 litrowego akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 a ile mogę ich kupić do mojego aqwa???Ze 20 powinno być ok. Ale do rozmnażania to i parka by starczyła, Ja tak zrobiłem i już mam 15 młodych:). Tylko że do tara przenosiłem je do 10 litrowego akwarium. Przecież to nie ja napisałem. 20 sztuk to zdecydowanie za dużo jak w akwarium będzie jeszcze stado otosków. Mimo że małe to są ruchliwe i potrzebują dużo przestrzeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Z moich obserwacji wynika że ikrę galaxy zjadają krewetki, otoski i helenki. Dopiero w zbiorniku jednogatunkowym dorobiłem się narybku. Pokarm mięsny żywy i mrożony nic nie dawał. Suchy Hikari, bo tylko taki stosuję, też nie. Poczytałem, pogrzebałem i dotarło do mnie że galaxy żyją w małych stawach a do tarła dochodzi podczas obfitych ulew. Wymieniłem więc z akwarium 90% wody na świeżą i po tygodniu oglądałem piękny narybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro3 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Przecież to nie ja napisałemSorry, już poprawiłem. 20 sztuk to zdecydowanie za dużo jak w akwarium będzie jeszcze stado otosków. Mimo że małe to są ruchliwe i potrzebują dużo przestrzeni.20 galaxy z kilkoma otoskami i krewetkami w 60l to według mnie w porządku obsada. Ale żeby dojść do kompromisu powiedzmy że to max:-) A co do ruchliwości hmm... na pewno nie są ruchliwe tak jak danio które potrzebują dużo przestrzeni, są bardziej jak neonki Z moich obserwacji wynika że ikrę galaxy zjadają krewetki, otoski i helenki. Dopiero w zbiorniku jednogatunkowym dorobiłem się narybku. Pokarm mięsny żywy i mrożony nic nie dawał. Suchy Hikari, bo tylko taki stosuję, też nie. Poczytałem, pogrzebałem i dotarło do mnie że galaxy żyją w małych stawach a do tarła dochodzi podczas obfitych ulew. Wymieniłem więc z akwarium 90% wody na świeżą i po tygodniu oglądałem piękny narybek.Dorosłe galaxy nie zjadały ci narybku? Ja swoje karmie główne żywą rozwielitką a do tarła przenoszę w oddzielne mniejsze akwarium w którym w sumie jest świeża woda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Raczej nie bo gdy narybek zauważał jakikolwiek ruch to błyskawicznie chował się w grubej warstwie wgłębki po powierzchnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted July 6, 2011 Author Share Posted July 6, 2011 a kiedy wiedziałeś ze to tarło (jakie zachowanie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Najczęściej parka zaczynała tańczyć w kółko. Coś jakby próbowały wspólnie złapać się za ogony. I tak przez 30-40min. Potem chowały się w gęstej ludwidze. Tylko że u mnie po podmianie wody tańczyło z 6-8 par co wyglądało bajecznie. Tylko jedna para robiła to inaczej, tzn. samiec dziobał samicę w bok. Jak znajdę to dodam fotki mojego narybku. edit: No i ja miałem galaxy z odłowu a nie z hodowli. Problem był taki że płaciło się za 50szt. a w transporcie przeżywało tylko około 30. Jednak było warto. Miały soczyste kolory, były bardzo ruchliwe, często się tarły i nie były krzywe tak jak niektóre hodowlane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viola Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 A ile tych rybek ich może być w 35 l ? Widziałam w sklepie zoologicznym je jednak były takie blade i wcale nie czerwone i tu pytanie, czy nabiorą kolorów? Czy może lepiej ich tam nie kupować Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo94 Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 z pewnością nabiorą kolorów ja kupiłem blade a teraz są jak malowane a w 35 l to tak z 8-10 szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viola Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 z pewnością nabiorą kolorów ja kupiłem blade a teraz są jak malowane a w 35 l to tak z 8-10 szt Dzięki serdeczne, to chyba na nie się zdecyduję a prócz tego jakieś mogą być jeszcze z nimi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 O takie rzeczy pytaj w dziale obsady. Zresztą same galaxy nie do każdego 35l, to zależne od wymiarów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts