dariozo3 Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 Witam pojawił sie problem z moim korzeniem. NA jego powieżchni pojawil się taki biały meszek na moje oko ten korzeń pleśnieje ale może sie myle. Korzeń przyniesiony ze sklepu akwarystycznego został wygotowany prze 1 h w roztworze solny a poniej 1 godzine w słodkiej wodzie. poczym moczyl sie jescze 1 dzień w zwykłej wodzie. Probowałęm go wyczyścić szczotka no i tem meszek zszedł ale po 2 dniach znow sie pojawił. CO to może być i jak temu zardzić ? To link do zdjęcia korzenia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/651 ... 56abc.html Jesłi chodiz o obsade to narazie mam tylke 6 kirysków pstrych. ph ~ 7 tem 24,5 C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 Wyjmij go , on jest za świeży, skąd go masz ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariozo3 Posted February 11, 2009 Author Share Posted February 11, 2009 jak za swieży ? Kupilem go w zoologicznym sklepie. Jak temu meszkowi zaradzić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 Musisz go wyjąć on jest źle spreparowany i będzie pleśniał.Sprzedawca w zoologu ma widocznie kiepskiego producenta korzeni.Możesz próbować suszyć go ale to będzie długo trwało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 A ja bym go nie wywalał tylko wyjoł zeskrobał pleśń i jeszcze raz przegotował to nic strasznego zrób jak mówię bo sam mialem taki przypadek i nic się nie stało a pleśn zeszła po pierwszym wygotoaniu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariozo3 Posted February 11, 2009 Author Share Posted February 11, 2009 zeskrobał pleśń i jeszcze raz przegotował W słonej wodzie go gotować? i ile wsypać na 10 litrowy gar ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 Sól jest tania nawet jak chcesz daj szklanke na 10l wody nie zaszkodzi szkoda wywalać korzonka skoro jest do uratowania;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted February 11, 2009 Share Posted February 11, 2009 1 lyzka soli na 1 litr wody :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 A ja znowu słyszałam, żeby dać tyle soli aż przestanie się rozpuszczać w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 no to mniej wiecej wyjdzie tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
comba Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 ja mam korzeń z rzeki ze starego pnia i zanim go włożyłem do Akwarium to dwa dni był zasypany sama solą a później go jeszcze gotowałem w roztworze solnym teraz puszcza jeszcze tylko delikatnie soki ale nie ma żadnych oznak żeby pleśniał a minęło już ok 5 miesięcy jak go włożyłem do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariozo3 Posted February 17, 2009 Author Share Posted February 17, 2009 A ja wam powiem że ten meszek odsysalem za pomoca słomki i wężyka i troche udalo sie odessac a reszta sama zanikła Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekD Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Musisz go wyjąć on jest źle spreparowany i będzie pleśniał.Sprzedawca w zoologu ma widocznie kiepskiego producenta korzeni.Możesz próbować suszyć go ale to będzie długo trwało.ja zgodzę się z Gabi może być źle spreparowany Wyjmij go zeskrob pleśń i zrób go w roztworze solnym jeszcze raz Jak go już zrobisz napisz nam o tym czy jest ok. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariozo3 Posted February 17, 2009 Author Share Posted February 17, 2009 1 post wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 podłączę się do tematu: dziś przy odmulaniu coś mi zaśmierdziało, wyciągnąłem korzeń i co się okazało, że @#$%^ nieziemsko jakby jajkiem w dodatku cały był śliski, ponawiam więc kąpiel w solance po dokładnym wyszorowaniu z tej śliskiej mazi. Pytanie, co to może oznaczać? o dziwo woda ma parametry bez zmian Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 Czyli w korzeniu zachodzą procesy gnilne... Dlatego właśnie niezbyt nadają sie korzenie z parku... one w 99% gniją.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 przepraszam że się podłącze do tematu ,ale nie chcę dublować tematu pt korzeń 2 stałem się posiadaczem korzenia wierzbowego(czy taki się nada???)jest na tyle duży że nie mieści się do żadnego pojemnika w domu oprócz akwa korzeń jest stosunkowo świeży, czy coś to da, jeśli go wymoczę w morskiej wodzie czyli w morzu??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 a chcesz go dac do morskiego akwa? ogolnie w morzu jest sporo zanieczyszczen i ja bym nie ryzykowal. ja moj korzen ktory znalazlem nad morzem moczylem prawie 2 tygodnie w wodzie z sola a pozniej bez soli;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 a chcesz go dac do morskiego akwa? ogolnie w morzu jest sporo zanieczyszczen i ja bym nie ryzykowal. ja moj korzen ktory znalazlem nad morzem moczylem prawie 2 tygodnie w wodzie z sola a pozniej bez soli;]nie do morskiego akwa moczyłeś w soli a morze jakie jest?i nie ryzykował byś a sam go włożyłeś do akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 tylko ze woda z karnu z uzdatniaczem i sola jest bez zadnych syfow. a zobacz sobie na morze... ;] czastki muszli itd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 tylko ze woda z karnu z uzdatniaczem i sola jest bez zadnych syfow. a zobacz sobie na morze... ;] czastki muszli itd...może masz racje już nie wiem co z nim robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 poprostu go wygotuj ) w roztworze soli - 1 lyzka na 1 litr. a jezeli nie masz mozliwosci wlozenia do garnka to poprostu nacieraj go sola i pozniej wylewaj na niego wrzatek. na poczatek lej wode zwykla zeby splukac sol a pozniej wrzatek zeby zabil bakterie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts