Jump to content

LED - czy warto do kotnika?

Recommended Posts

Jak w temacie.

Chcę jak najniższym kosztem założyć oświetlenie do mojego 16l kotnika (jak na razie pustego).

I teraz pytanie czy oświetlenie LED zużywa mniej energii elektrycznej (za czym idzie mniejszy rachunek) niż żarówka energooszczędna?

I jakiego LEDA użyć? Może ktoś coś takiego już używa ?

Kupiłem nie tak dawno lampkę LED - miała chyba 20 małych led i jedną nocną (niebieską). Taka lampka kosztowała ok.60 zł. Żarówka LED pobiera ok. 2,5W. Jeśli byłoby to kilka takich żarówek, to opłaca się kupić energooszczędną - tak uważam.

LED-y zużywają mało prądu, mają dużą wytrzymalność ok. 10-11 lat non- stop świecenia.

Musi być tych trochę diod by oświetliło kotnik. Więc bardziej się opłaca kupić świetlówkę.

W ogólnym rozrachunku za korzystanie z LED wychodzi mniej,ja swoje 1600L mam na Ledach.

A ja chciałem zaznaczyć, że przy kotniku, w przeciwieństwie do 1600l nie zauważysz żadnej różnicy na rachunkach między LEDami, a innym oświetleniem, ponad to na starcie zapłacisz najwięcej.

A jak chodzi o cenę, to jak nie będzie roślin to już nawet nie kompakt. Najzwyklejsza, mała żarówka. Sprawdzi się równie dobrze.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...