Skocz do zawartości

Usteckie wariacje na temat dorszyny


MarioSuro
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak obiecałem paru osobom na chacie - sprzedaję swój własny, autorski , niepowtarzalny, jedyny cudowny i wspaniały PRZEPIS NA PIZZE Z DORSZEM NA CIEŚCIE RAZOWYM !!! W kolejnych odcinkach dla zainteresowanych sprzedam jeszcze kilka innych, równie ciekawych pomysłów których jestem autorem.

 

A więc

 

Pizza z dorszem na cieście razowym.

 

Składniki sosu:

-3 małe, lub 2 duże pomidory

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-ostra papryka w proszku

4 duże pieczarki

4 filety z dorsza, mięso wycięte ze skóry, pocięte w plastry o grubości 1-2 cm

-cebula

 

Oczywiście ze składnikami można dokonywać wariacji - co kto lubi. Jednak dorsz to podstawa !!!

 

Składniki ciasta:

-mąka razowa

-drożdże (nie instant)

-oliwa z oliwek

-sól, cukier

 

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Sposób wykonania:

Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, zaczynamy od sosu. Ponieważ musi on dość długo postać na ogniu, a w tym czasie zajmiemy się ciastem.

 

Jeżeli pizza ma wyjść idealnie, muszą być dokładnie przestrzegane proporcje:

 

1. Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło. Zaczynu należy pilnować, gdyż może uciec (zwłaszcza jeśli jednocześnie gadasz na naszym chacie z kilkoma osobami jednocześnie - prawda kolor, agunia ? :))

 

 

WIZUALIZACJA - TAK ŹLE :

 

Dołączona grafika

 

 

 

 

2. Odmierzamy 2,5 szklanki mąki razowej, pół łyżeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek - to ważne, ale od biedy można zwykłą. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam całego blatu w kuchni, łatwiej się ugniata ciasto.

 

 

Dołączona grafika

 

Po wyrobieniu powinno wyglądać tak

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Grzechem jest smarować ciasto keczupem, albo koncentratem pomidorowym.

Robimy pyszny sosik ze świeżych pomidorków.

 

1. 2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku na kosteczkę.

2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu

3. w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku

 

(pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki - pikantna, 3 - ostra).

Zamieszamy dobrze, aby wymieszać paprykę, dosypujemy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po ?zeszkleniu? cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogień pod garnkiem na 40%.

 

Pomidory muszą kolo 10 minut dusić się pod przykryciem, rozpadną się na kawałki zamieniając się w sosik. W tym czasie robimy ciasto. Ale najpierw włączamy piekarnik na 230 stopni.

 

Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy rozczyn z drożdżami (nie czekamy aż rozczyn zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąkę, lub dolewając ciepłej wody. Ugniatamy je około 7 minut. Nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierką.

Pamiętamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory się rozpadną, można im pomóc ubijakiem do ziemniaków albo mikserem. Aby sos zgęstniał musi pogotować się bez przykrycia.

Dodajemy do niego pół łyżeczki soli, 3 szczypty bazylii, łyżkę koncentratu pomidorowego i nic więcej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony.

Wyłączamy gaz gdy sos stanie się wyraźnie gęstszy niż był na początku .

Na całą pizze dajemy W TAKIEJ KOLEJNOŚĆI - sos, żółty ser, dorsz, pieczarki, cebula. Pamiętamy że nie robimy zapiekanki na cieście drożdżowym tylko pizze. Nie zasypujemy pizzy toną szynki i górą pieczarek. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym lepiej.

Natłuszczamy powierzchnię blachy oliwą.

 

 

Teraz ważny moment składamy pizze, trzeba trzymać się kolejnych kroków.

 

1. Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je tak aby zajęło 3/4 blachy.

2. Na ciasto rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu całego, żeby nie okazało się że jest go za dużo i pizza będzie ?pływać?. Brzegi tez lekko przecieramy sosem.

3. Właśnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczęstszym błędem jest zasypywanie wszystkich dodatków serem który się roztapia a wszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piękną zapiekanką a nie pizze. Sera jest wystarczająco aby reszta dodatków się w nim ładnie zatopiła do połowy.

4. rozkładamy kawałki dorsza, pieczarek i cebuli

5. na wierzch resztki sera.

6. całą pizze lekko solimy.

7. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut o temp. 200stopni. Uważnie należy obserwować brzegi pizzy - jeśli ściemnieją - pizza jest dobra Dokładny czas najlepiej określić obserwując pizze.

 

Amen siostro amen bracie - smacznego :)

 

PS.

 

Opisane proporcje starczają na placek o średnicy około 40 cm, pizza zniknęła tak szybko że nie zdążyłem zrobić fotek efektu finalnego :) Tak czy siak, wszyscy chyba widzieli pizze :) A jak smakuje trzeba się przekonać samemu po prostu ją robiąc, do czego zachęcam :)

 

W następnym odcinku

 

PIEROGI Z DORSZEM W ZUPIE RYBNEJ (Zgadnijcie z czego ) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ZUPA RYBNA Z PIEROGAMI Z DORSZA (tak jak obiecałem). Fotki dodam jak się trafi i będę robił.

 

Proporcje wg uznania, ja lubię tą zupę na ostro i tak też robię

 

Składniki

 

Dorsz - ja gotuję te głowy, tylko oczy trzeba wydłubać :D bo potem pływają białe kulki w zupie i trzeba tłumaczyć co jest pięć - czasem kogoś może odrzucić :)

 

Liść laurowy - sztuk kilka

Ziele angielskie - sztuk kilka

Sól, pieprz do smaku, ostra papryczka od biedy może być i zmielona, łagodna papryczka w proszku zmielona

Majeranek - szczypta góra trzy

Zioła prowansalskie - szczypta góra trzy

 

Warzywa :

 

-marchewka,

-seler

-pietruszka - korzeń

-por pocięty w krążki

-łodyżka lubczyku

-kilka ziemniaczków (w zależności od wersji) jeśli sama zupa bez pierogów to więcej ziemniaczków - ugotować je osobno - po ugotowaniu ubić jak na puree i dodać do zupy, wymieszać. Jeśli z pierogami to wówczas dosłownie 2-3 ziemniaczki do zupy w kostkę pokrojone.

 

Do zupy po ugotowaniu wywaru można dać 1-2 filety ryby żeby trochę mięska pływało.

 

Po zagotowaniu odczekać koło 20 minut niech się popruszy na małym gazie, i można dodać mały słoik przecieru pomidorowego. I teraz całość niech się pogotuje koło godzinki.

 

W bonusie pierogi :

 

Nie piszę o proporcjach bo wszystko zależy od tego ile tego będziesz robił, ja osobiście i tak daję wszystkiego na oko i gust własnych kubków smakowych.

 

 

Składniki

 

Ciasto na pierogi

 

3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli

 

To tak standardowe ciasto, bez wielkich emocji :)

 

Farsz

 

Dorsz - powycinane i zmielone kawałki dorsza - mielić bez skóry !!!

 

Przyprawy

Sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sok z cytryny, łyżka kaszy manny co by związało farsz, czosnek lub cebulka, łyżka masła, ciutkę oliwy lub oleju.

 

Czosnek posiekać, i podsmażyć na maśle, dodać ciut oliwy co by masło się nie paliło. Czosnek zrobi się miękki - wówczas dajesz dorsza, mieszasz. Następnie - sok z cytryny - wyciśnięte z połówki owocu. Doprawiasz do smaku i dodajesz łyżkę stołową kaszy manny.

 

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

Na talerzu lądują 4 pierogi, zalewasz to pyszną zupką z dorsza i dajesz na wierzch kleksa z jogurtu naturalnego - całość posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...