marcinwie6 Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 witam mam takie pytanie: 3 tygodnie temu zalozylem akwarium wszystko chodzilo od samego poczatku tzn filtr grzalka i rosliny byly i oswietlanie. niestety mialem zly piasek ktory podwyzszal ph wody wiec go 3 dni temu zmienilem, wode wlalem w 80% nowa filtra nie czyscilem. ph -6,5 , gh- 6, kh-4 . Niestety nie mam testow na no2. Wiec czy moge juz ryby wpuscic dzis? Narazie nie statc mnie na kupno nastepnych testow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Nie masz testów - poczekaj. Zbyt dużo wody na raz podmieniłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Marcinwie6 wymieniłeś podłoże więc pozbyłeś się prawie połowy bakterii do tego 80% nalałeś nowej wody więc kolejne 5-10% bakterii jest mniej dobrze że nie płukałeś filtra jednak myślę że dla bezpieczeństwa rybek poczekaj ze dwa tygodnie i zaopatrz się w testy na NO2 I NO3.Znam Twój temat dobrze,poprzednio akwarium też nie było dojrzałe miało 2 tygodnie prawda?Więc startujesz od nowa 2 tygodnie to za mało na całkowite zamknięcie się cyklu azotowego więc lepiej poczekaj i po dwóch tygodniach zdobądż fundusze na testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts