marcinwie6 Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Witam, mam pytanie dotyczące tego granulatu, na jaki czas on starcza co ile trzeba go wymieniać?. Do jakich wartości obniża ph.. czy jak wsypie do koszyczka w filtrze całe opakowanie 500g a mam akwarium 54 litry to nie będzie za niskie ph potem? W kranie mam 7 ph ale w akwarium po 2 tygodniach działania filtra i zasadzenia roślin nie wiem jakim cudem mam ponad 8 ph, w filtrze mam ceramikę i zeolit i chcę jeszcze do nich dodać ten torf. Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi dodam że chcę obniżyć ph do wartości ok 6 by hodować p. ramireza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Witam, mam pytanie dotyczące tego granulatuNie musisz koniecznie kupować markowego... W kranie mam 7 ph ale w akwarium po 2 tygodniach działania filtra i zasadzenia roślin nie wiem jakim cudem mam ponad 8 phCoś w baniaku podnosi ten parametr. Nieodpowiedni żwir? Muszle? Ozdoby? chcę obniżyć ph do wartości ok 6 by hodować p. ramireza.Przy wartości kranowej, mógłbyś z powodzeniem hodować ramirezy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinwie6 Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 właśnie oto chodzi że w akwarium mam tylko żwirek akwarystyczny kupiony w sklepie zoologicznym, korzeń olchy czarnej i trochę roślin i to wszystko więc po prostu tego nie rozumiem. A co do odp na pytania to na ile czasu wystarczy ten torf i ile go dać by było bezpiecznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 właśnie oto chodzi że w akwarium mam tylko żwirek akwarystycznyJaki? Wiesz z jakiego kamienia? Marmur, kwarc, bazlat? Kolor żwirku? A co do odp na pytania to na ile czasu wystarczy ten torf i ile go dać by było bezpiecznie?Nie stosowałem więc Ci nie powiem, ale nie da się z tym przesadzić o ile mi wiadomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinwie6 Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 kurde nie pisało na nim, zwykły taki sprzedawany w torebkach po 2,2 kg , granulacja 1-3 mm jasny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Jasny w stronę białego, czy brązu? Jak to pierwsze - to możliwe że masz żwirek marmurowy. Niektóre taki potrafią podnieść PH i twardość. Jeśli w tym problem, do ramirez wystarczyłoby tylko zmienić żwir. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted May 7, 2011 Administrator Share Posted May 7, 2011 Daj fote tego podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinwie6 Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 http://img339.imageshack.us/i/zdjcie0515w.jpg/ tylko że te skały już wyjąłem chociaż to łłupek i octem sprawdzałem i nie pienił się ale i tak go wyjąłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted May 7, 2011 Administrator Share Posted May 7, 2011 Zmień podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinwie6 Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 ale czemu? wszystkie w tym sklepie są tej samej firmy i na jakie mam zmienić co z moim jest złego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts