michaś Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Wczoraj karmiłem ryby rurecznikiem (tubifex), rybki nie zjadły wszystkiego na raz i zaobserwowałem, że duża część robaków "wkręca" się w podłoże i znika w nim. Niestety nie mam żadnych rybek dennych, które rozprawiłyby się z tym robactwem. Moje pytanie brzmi czy istnieje szansa ,że te robaki przeżyją i rozmnoża się w moim akwarium? Muszę przyznać, że trochę obrzydza mnie ta perspektywa :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Nie powinny, a nawet jeśli, to ryby sobie z nimi szybko poradzą. Jeśli masz w akwarium żyworódki, to nie powinieneś ich karmić tym pokarmem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaś Posted May 2, 2011 Author Share Posted May 2, 2011 Mam prętniki i razbory klinowe także mam nadzieję, że spoko, choć i tak słyszałem, że rurecznik jest najgorszym żywym pokarmem jaki można kupować, ale akurat tylko go mieli w sklepie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 rurecznik jest najgorszym żywym pokarmemZależy od jego pochodzenia, równie nie najlepsza jest np. tłusta ochotka w dużych ilościach. Z tym pokarmem można przywlec różne nieprzyjemne rzeczy, więc jak rurecznik to najlepiej liofilizowany. Prętnikom i razborom nie powinien zaszkodzić, ale gdybyś miał np. głównie roślinożerne żyworódki z delikatnym systemem pokramowym w stylu mieczyków to rurecznik, a dokładniej to że jest pokryty specyficznymi włoskami, mogłoby zaszkodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts