warson1987 Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Witam, od startu akwarium minęły już 3 tygodnie, Niestety ostatni tydzień byłem na wyjeździe i zostawiłem akwarium żonie, Gdy wróciłem woda mętna, pływa w niej dużo syfu, glony dosiegają roślinek takie nitki zielone, na wszystkich szybach są takie białe płatki śniegu poprzylepiane... Pomóżcie mi co robić... Czyżby nie działał filtr? no przecież cały syf powinien zebrać... Dziś czeka mnie druga podmianka wody.. Help?... Jak wyjśc na prostą aby znowu bylo czysto i woda kryształ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyber Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 1 - Żona może wyłączyła filtr i dlatego metna woda i syf 2 - Takie niteczki to standard ja je wyczyściłem gąbką i już nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raftaj Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Albo małżonka za dużo jedzonka dawała Ja też walczyłem z wodą kupiłem świderki i teraz bajeczka bez żadnych chemika-li Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 tak jest to opcja że mogła za dużo dać jedzonka, jak to teraz wyprostować?? oczywiście co tygodniowa podmianka wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 A jak z testami u ciebie pH GH KH NO2 NO3 itd. Najprawdopodobniej przekarmienie a jak nie to roślinki gniją POMORZE: Kup helleniki, i podmiana wody. POZDRO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 19, 2011 Author Share Posted April 19, 2011 podmiankę robię regularnie co tydzien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Proponuję większą podmianę 30%-40%. Flitr cały czas ma działać. Zrób głodówkę, i ogranicz jedzenie. Dobrze by było, abyś zrobił testy na anomiak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 21, 2011 Author Share Posted April 21, 2011 te 30-40% to ile litrów ?? Ile dni zrobić głodówkę?? trochę minęło od tego gdy żona za dużo dała zapraszam do mojego tematu z aqua Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 A co w tym mają pomóc helenki? Bo nie rozumiem. Jak jak wyjeżdzam na 2 dni to żonka rybek nie karmi hehe. Głódówka powninna pomoc i czyszczenie filtra, razem z podmianką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 dziwne bo ja słyszałem że filtra w ogóle nie wolno czyścić... bo tam sa jakies bakterie itp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted April 22, 2011 Share Posted April 22, 2011 Tak nie powinno go się czyścić w czasie dojrzewania akwarium. Potem co tydzień powinien być czyszczony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 aha a watę w nim wymieniać czy nie? Czy myć go w wodzie z akwarium tak?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts