quadzik Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Jak wyczyścić filtr zewnętrzny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Rozebrać i wyczyścić pod bierzącą wodą każdy wkład z osobna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Rozebrać i wyczyścić pod bierzącą wodą każdy wkład z osobna Bardzo przepraszam ale wkłady nie myjemy pod bieżącą wodą ,a w wodzie odlanej z akwarium. Myjąc pod bieżącą zabijamy bakterie które się namnożyły na tych wkładach. Jednak nie zaprzeczam,bo i sam tak robię ,że raz na jakiś czas jest wskazane ,aby wypłukać w bieżącej ,letniej wodzie.Jednak trzymajmy się bardziej tego ,że nie powinno się tak robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Bo nie powinno! Słuszna uwaga, że "bieżąca woda" zabija bakterie bo jest chlorowana Woda za to nie musi być z akwarium - może być z wiadra Chodzi o to żeby nie była bezpośrednio z kranu, a odstana. Nie próbowałem, ale deszczówka chyba też się nada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Bo nie powinno! Słuszna uwaga, że "bieżąca woda" zabija bakterie bo jest chlorowana Woda za to nie musi być z akwarium - może być z wiadra Chodzi o to żeby nie była bezpośrednio z kranu, a odstana. Nie próbowałem, ale deszczówka chyba też się nada kolejny błąd woda musi być z akwarium ponieważ w niej znajdują się bakterie, które są potrzebne i filtra nigdy nie czyści się dokładnie też z tego samego powodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 LOL! Przecież bakterii nie wypłuczesz Najważniejsze ich nie wybić. 3 sytuacje: 1. Wkłady wypłukane w świeżej kranówce - bakterie zdziesiątkowane, czas dojrzewania filtra zmarnowany, równowaga biologiczna w akwarium zagrożona 2. Wkłady wypłukane w odstanej kranówce/wodzie pozbawionej substancji bakteriobójczych - wkłady są czyste, liczebność bakterii nie zachwiana, równowaga nie zagrożona 3. Wkłady wypłukane w wodzie z podmiany - wkłady dostatecznie dobrze wyczyszczone (do poziomu pożądanego), liczebność bakterii nie zachwiana, równowaga nie zagrożona, nie było konieczności dodatkowego przygotowywania się do czyszczenia filtra I tyle jeśli chodzi o różnice w technikach czyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 A jak często czyścić filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Kiedy jego wydajność widocznie spadnie. Może to być co kilka dni, tygodni, miesięcy... Zależy od filtra, obsady, etc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 To znaczy jak będzie mniej pompował wody??? A jak można zmniejszyć ruch wody jak nie ma się regulacji przepływu? Dłuższa deszczownia może? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Możesz dać deszczownię, podłączyć ją gumowym wężem i zamontować na nim zaworek. Można podpiąć nieduży kawałek węża na wyjściu i założyć zaworek. Ogólnie chodzi o rozwiązania gdzie na wejściu lub wyjściu dodasz zawór ograniczający. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Aha. Deszczownię mam i to na połowę akwa. A jak wygląda taki zaworek i gdzie go dostać? Czy taki zaworek i ograniczenie przepływu nie będzie miało negatywnego wpływu na filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Każdy filtr jaki widziałem miał ogranicznik przepływu działający na zasadzie częściowego zatkania go. Jeszcze się nie spotkałem z urządzeniem gdzie pompa działałaby z różną prędkością Zaworek trzeba by dobrać do wężyka, a ponieważ wężyk akwarystyczny to i zaworek też. Trzeba tylko dobrać odpowiedni wężyk w akwarystycznym, a zaworek się do niego raczej znajdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 To znaczy dokładnie obejrzałam filtr jak go montowałam i jedyne co mi przychodzi do głowy i co kiedyś gdzieś widziałam na forum to jest taka rączka, na górze przy wejściu węży do góry filtra. I służy ona jak piszą w instrukcji: klamra zabezpieczająca do zablokowania elementu wlotowo-wylotowego. Jak oglądałam to "na sucho" to odbezpieczanie klamry powodowało stopniowe zamykanie zaworem kulkowym dziurek na węże. Teraz jak filtr pracuje boję się przy tym cokolwiek kombinować. Bo jeśli to faktycznie tylko zabezpieczenie, to mogę mieć małą powódź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts