skalar2 Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 Ostatnio w moim akwarium zauważyłem takie małe, czarne glony wyrastające na kamieniach i chyba nawet wiem skąd to się wzięło. Kolega po likwidacji akwarium dał mi kamienny korzeń, a na nim były takie czarne włoski. Teraz wiem, że to jest pewna forma glonu, ponieważ rozrasta się na pozostałych kamieniach i na grzałce. Moje pytanie brzmi: Jak temu zaradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=26908 czy to któryś z tych glonów? masz tam też odpowiedzi jak zaradzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted August 23, 2010 Author Share Posted August 23, 2010 Stokrotne dzięki!!! Właśnie znalazłem ten glon, o który mi chodziło i wiem już jak go usunąć tylko nie wiem jednej rzeczy. Tam jest napisane, że, żeby usunąć "Krasnorosty" to trzeba sprawdzić czy jest dobry przepływ wody między roślinami, a ja mam deszczownię. Moje pytanie jest następujące: Czy jak już pozbędę się tych glonów to czy będę mógł znowu zamontować deszczownię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 tak, będziesz mógł, albo nie demontuj deszczowni tylko ją przekręć na rośliny Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 viewtopic.php?f=46&t=10218 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted August 23, 2010 Author Share Posted August 23, 2010 A nie ma na to jakiegoś lekarstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Emi podesłała ci dobry link. Zgadzam się z axidus821, ponieważ ważne jest żeby cyrkulacja wody pomagała w wymianie gazowej roślinom a także przenosiła substancje pokarmowe dla roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts