Jump to content

112 litrów,ogólne

Renata27
 Share

Recommended Posts

Pojemność 112 litrów

Oświetlenie 2 x 18 W

Filtr wewnętrzny (nazwy nie znam)

Napowietrzanie ruch tafli wody

Roslinki :

-Żabienica wielka

-Rogatek sztywny

-Gałęzatka

-Echinodrus Tenelus

-Wywłócznik zielony

-Glossia

-Limnophila Sessiliflora

-Limnobium

-Pistia

-Pelia

-jakieś mchy

-Microsorium pteropus

-Eriocaulon

-Pogestemon

-Kabomba

Dekoracje 2 korzenie grabu

Podłoże piasek kwarcowy czarny (0,8-1,2 mm) i grys bazaltowy czarny

Woda lekko zabarwiona,pewnie przez korzeń

Obsada

póki co brak,w planie gupiki i neonki

post-6065-13685160050623_thumb.jpg

post-6065-13685160050994_thumb.jpg

post-6065-13685160051359_thumb.jpg

Całkiem ładne, tylko dodał bym więcej roślin, i nie łączył gupików i neonów, neony wolą miększą wodę, gupiki twardszą.

Dałbym tu więcej roślin (też na powierzchnie wody) jakiś większy korzeń, kilka szyszek olchy, i stadko 25 neonów i 1+1 p. ramireza.

Fajne akwarium. Chyba do swojego znów zrobię czarne tło. Do robienia zdjęć wyłączaj wszystko co świeci, TV i kompa też ;)

Faktycznie neonki z gupikami niezbyt się komponują. Propozycja 25 neonków i parka p. ramireza wydaje się być bardzo sensowna. Polecam Ci te małe pielęgniczki - są na prawdę śliczne i sympatyczne.

Tak dokładniej, to chodzi mi o neony innesa ale możesz też zamiast innesa dać 20 czerwonych (ja wole innesa).

A propozycji jest w sumie wiele, ale gupiki, nie zbyt tu pasują.

Mogą być zamiast ramirezek też prętniki karłowate 1+2.

Co do anubiasów, to najlepiej przywiązać na korzeń, kamień kokos, raczej nie sadzi się ich w podłożu.

Na przód, może gałęzatka? (tylko nie w kulkach, taki jak by trawnik z gałęzatki)

No akwarium na duży plus,dosyć mroczne ale efekt bardzo dobry.

Mogę się przyczepić ,to do roślin.Masz tam kilka gatunków ,które fatalnie wyglądają w pojedynczych rozsadach np. rogatek ,kabomba,.O wiele ładniej będą się prezentować w kępach po kilka sztuk.

Masz tez kilka roślinek ,które niestety potrzebują znacznie lepszego oświetlenia i nawożenia niż ty im proponujesz np.glosia,chyba ci wykituje.

Posegreguje roślinki,a na pewno będzie super,dobierz tez wymaganiami biorąc pod uwage wszystko.

Życzę powodzonka .

Zobaczymy za jakiś czas :)

Kabombę mam w grupie,rogatka posadziłam jednego z myślą,ze się rozsrośnie. Póki co zauważyłam,ze wypuszcza mi wywłócznik zielony i limnophilia i jeszcze jedna roślinka,której nazwy nie pamiętam...A! Hygrophila Difformis i to jak szalona

• 2 months later...

Obsada:

-8 x neon inessa

-8 x neon czarny

-przejściowo gurami marmurkowy

- 2 x p.ramireza

-4 x bystrzyk czarny

Akwarium z potencjałem , póki co popraw obsadę bo widzę u ciebie neony czerwone chyba ,że się pomyliłaś bo neon czarny to to samo co bystrzyk czarny więc pewnie chodzi o 8x neon czerwony