Renata27 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Pojemność 112 litrów Oświetlenie 2 x 18 W Filtr wewnętrzny (nazwy nie znam) Napowietrzanie ruch tafli wody Roslinki : -Żabienica wielka -Rogatek sztywny -Gałęzatka -Echinodrus Tenelus -Wywłócznik zielony -Glossia -Limnophila Sessiliflora -Limnobium -Pistia -Pelia -jakieś mchy -Microsorium pteropus -Eriocaulon -Pogestemon -Kabomba Dekoracje 2 korzenie grabu Podłoże piasek kwarcowy czarny (0,8-1,2 mm) i grys bazaltowy czarny Woda lekko zabarwiona,pewnie przez korzeń Obsada póki co brak,w planie gupiki i neonki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Całkiem ładne, tylko dodał bym więcej roślin, i nie łączył gupików i neonów, neony wolą miększą wodę, gupiki twardszą. Dałbym tu więcej roślin (też na powierzchnie wody) jakiś większy korzeń, kilka szyszek olchy, i stadko 25 neonów i 1+1 p. ramireza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Fajne akwarium. Chyba do swojego znów zrobię czarne tło. Do robienia zdjęć wyłączaj wszystko co świeci, TV i kompa też Faktycznie neonki z gupikami niezbyt się komponują. Propozycja 25 neonków i parka p. ramireza wydaje się być bardzo sensowna. Polecam Ci te małe pielęgniczki - są na prawdę śliczne i sympatyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 20, 2010 Author Share Posted August 20, 2010 A pomyslę o tych neonkach i ramirezkach (pielęgniczki bardzo mi się podobają). Na przód chciałam dać anubiasy jakieś niziutkie zamiast glossi,bo coś czuję,ze mi się nie przyjmie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Tak dokładniej, to chodzi mi o neony innesa ale możesz też zamiast innesa dać 20 czerwonych (ja wole innesa). A propozycji jest w sumie wiele, ale gupiki, nie zbyt tu pasują. Mogą być zamiast ramirezek też prętniki karłowate 1+2. Co do anubiasów, to najlepiej przywiązać na korzeń, kamień kokos, raczej nie sadzi się ich w podłożu. Na przód, może gałęzatka? (tylko nie w kulkach, taki jak by trawnik z gałęzatki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 20, 2010 Author Share Posted August 20, 2010 Mam 3 kulki gałęzatki,do tego jedną rozłożyłam na mniejszym korzeniu.Jak coś mi z tego wyjdzie,to przesadzę na trawnik. A trawnik z wgłębki by tu pasował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 A jak chcesz go zrobić, na siatce? Spróbuj, może coś z tego wyjdzie, tylko nie wiem, czy nie będzie osadzał się na nim brud. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Anubias to wdzięczna roślinka. Niestety podatna na glony bo bardzo powoli rośnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 śmiało daj anubiasa jak będzie wystarczająca ilość innych roślin żaden glon nie ruszy abubiasa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 No akwarium na duży plus,dosyć mroczne ale efekt bardzo dobry. Mogę się przyczepić ,to do roślin.Masz tam kilka gatunków ,które fatalnie wyglądają w pojedynczych rozsadach np. rogatek ,kabomba,.O wiele ładniej będą się prezentować w kępach po kilka sztuk. Masz tez kilka roślinek ,które niestety potrzebują znacznie lepszego oświetlenia i nawożenia niż ty im proponujesz np.glosia,chyba ci wykituje. Posegreguje roślinki,a na pewno będzie super,dobierz tez wymaganiami biorąc pod uwage wszystko. Życzę powodzonka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 No niestety część posiadanych przez Ciebie roślin szlag za niedługo trafi, np eriocaulon i pogostemona. Jeđli chodzi o trawnik to do słabiej oświetlonych zbiorników polecam Sagittaria subulata i Marsilea crenata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted August 23, 2010 Author Share Posted August 23, 2010 Zobaczymy za jakiś czas Kabombę mam w grupie,rogatka posadziłam jednego z myślą,ze się rozsrośnie. Póki co zauważyłam,ze wypuszcza mi wywłócznik zielony i limnophilia i jeszcze jedna roślinka,której nazwy nie pamiętam...A! Hygrophila Difformis i to jak szalona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Mała aktualizacja Obsada: -8 x neon inessa -8 x neon czerwony -przejściowo gurami marmurkowy - 2 x p.ramireza -4 x bystrzyk czarny -glonojad -krewecie babaulti sztuk z 10 Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Obsada: -8 x neon inessa -8 x neon czarny -przejściowo gurami marmurkowy - 2 x p.ramireza -4 x bystrzyk czarny Akwarium z potencjałem , póki co popraw obsadę bo widzę u ciebie neony czerwone chyba ,że się pomyliłaś bo neon czarny to to samo co bystrzyk czarny więc pewnie chodzi o 8x neon czerwony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Przepraszam,moja pomyłka Oczywiście chodziło o neony czerwone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts