Reo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Witajcie. Mam mały problem dotyczący roślin. Pojawia sie na nich brązowy nalot. Nie wiecie czego to może byc wina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiociaKazia Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Jeśli ten 'osad' jest w postaci włosków na liściach-są to krasnorosty . Poczytaj sobie o nich,bo sama nie miałam z nimi do czynienia . O,proszę . viewtopic.php?f=11&t=2124 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Przecież piszę że to jest osad a nie włoski. I to jest brązowe a nie zielone. Czy ktoś może mi pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwaMilo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 spoko to normalne znaczy ta ż emasz odpowiednio śilne światło a stym poradzi sobie glonojad wcześniej czy pużniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Od odpowiedniego światła mam jakiś brązowy osad na roślinach? A glonojad sobie nie poradzi bo siedzi cały czas na filtrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Być może masz okrzemki. Ile godzin dziennie oświetlasz akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 10-12 godzin dziennie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Hmm... Jeśli masz stosunkowo świeże akwa to po pewnym czasie okrzemki same znikną. Należny wydłużyć czas oświetlania, ale Ty i tak masz długi. Regularnie podmieniaj wodę, czyść szyby i sprzęty z glonów i nie dopuszczaj, żeby pokarm zalegał na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Od kiedy masz akwarium? U mnie okrzemki pojawily sie po okolo 2 miesiacach dojzewania zbiornika. Wysyp trwal okolo 1,5 misiaca. W tym czasie oswietlalam akwarium normalnie i nie wprowadzalam zadnych zmian. Kupilam za to 3 otoski. Male i pożyteczne rybki, ktore szybko zeskrobaly okrzemki z roslin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Już mam akwa z miesiąc. Czyszczę szyby, filtr itp. Podmieniam regularnie wodę. Podmieniałem 3 dni temu było czyściutko i znowu są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Wiesz - ja na poczatku tez wpadlam w panike. Poczytalam troche i dowiedzialam sie, ze to normalne, ze okrzemki pojawiaja sie w swiezych zbiornikach. Musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Podmianami i czyszczeniem nic nie zwojujesz - mozesz tylko zachwiac rownowage akwarium, ktore i tak jest jeszcze niestabilne. Napisz mi ile masz litrow, jaka obsade i jakie rosliny ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Zapraszam do galerii. Wszystko opisane Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Hmm... W malym zbiorniku ciezej o zachowanie rownowagi ale coz - trzeba cos poradzic. Na poczatek musisz zrobic porzadek w obsadzie - nadmiar ryb powoduje wytwarzanie nadmiaru zwiazkow azotowych we wodzie a tym samym zmusza do czestych podmian i.. kolejnych zachwian rownowagi. Oswietlenie - konieczna jest pokrywa ze swietlowka - swiatlo bedzie mocniejsze i mniej rozproszone. Rosliny dzieki temu beda lepiej rosly. Na otoski akwa masz troche male.. Jezeli zrobisz porzadek w obecnej obsadzie mozliwe ze ze 3 otoski jakos "sie zmieszcza" chociazby na jakis czas. Ja mam w akwa tymczasowo 2 kosiarki do walki z krasnorostem. Potem oddam je do znajomego. Moze i ty tak zrobisz z otoskami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 To są okrzemki na 100%. Powstają na skutek słabego oświetlenia. Glonojad ,pewnie chodzi ci o zbrojnika niebieskiego, a on jada glony tylko jak jest malutki większe sztuki glonów nie jedzą i żerują tylko nocą, a w ciągu dnia się kryją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b23 Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Witam. Moje akwarium 60L funkcjonuje od ok. 3 miesięcy. 2 miesiące temu na anubiasach i microzorium pojawił się brązowy osad. O ile usuwanie go z anubiasów jest dość łatwe to z mikrozorium jest już gorzej. Niewielkie ilości "tego czegoś" osadzają się także na szybach. Częste czyszczenie akwarium i podmiany wody nie pomagają. To okrzemki ? Jak z tym walczyć ? Moje akwarium: Rośliny: - Mikrozorium oskrzydlone - Anubias barteri var. nana Ryby: - Gurami mozaikowe (para) - Rozborki klinowe x5 - Ciernioczki x2 Filtr wewnętrzny AQUEL Fan1 pH - 7 woda twarda Oświetlenie 1x15W (przez 12h) Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Probowalam walczyc z tym cho..stwem na rozne sposoby ale pomogly dopiero otoski oraz osiagniecie pelnej rownowagi zbiornika. Okrzemki przestaly sie pojawiac po okolo 4 miesiacach od zalozenia akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturo Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Też z tym kiedyś miałem problem... samo znikło tzn. starałem się przy podmianie wody czyścić co nieco w akwarium z tego osadu ale z roślin samo głównie znikło... Zauważyłem, że pomogło założenie automatycznego włącznika światła - długo i regularnie mam teraz oświetlone akwarium... a może samo dojrzało a to z włącznikiem to tylko przypadek, że w tym samym czasie go zamontowałem... Poczekaj cierpliwie, uważaj z nadmiarem pożywienia, pilnuj oświetlenia - tyle mojej rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 31, 2009 Author Share Posted January 31, 2009 Chyba w końcu znikły. A roślinki rosną na odchodach wyśmienicie A czym może byc osad na powierzchni wody wyglądający jak rozlany olej lub tłuszcz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
makiavelli82 Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 mogą to byś cyjanobakterie - czytalem gdzieś ze molinezje je zjadają ale nie wiem ile w tym prawdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted February 1, 2009 Author Share Posted February 1, 2009 A ja słyszałem że takie coś pojawia się jeżeli coś w wodzie kwitnie ale też nie wiem czy to prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts