skalar2 Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Dzisiaj założyłem sobie akwarium 5l, żeby było na młody narybek co się niedawno urodził. Wszystko jest ok. tylko nie wiem co z ogrzewaniem? Czy istnieje grzałka na takie małe akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Są : link, link, link Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Ja bym nie kładł grzałki Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackfish Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Ja bym nie kładł grzałki Oczywiście- bez grzałki Temperaturę uzyskasz z samego oświetlenia, które i tak może być za "gorące" przy takim litrażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Po co grzałka do tak malutkiego akwarium? Jak masz lampkę biurkową, to postaw ją niedaleko ''akwa'' i będzie dobrze. Ale tak na wszelki wypadek załatw jeszcze jakiś termometr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Jeśli chodzi o grzałkę ,to nie dawał bym żadnej.Temperatura otoczenia,w domu na pewno jest wystarczająca,gorzej w zimie,no nie wiem. Jeśli chodzi o oświetlanie akwarium lampką biurową,super doradztwo ale ..... ,to wszystko ok tylko jest jedno ale.Jeśli będzie takowa w użyciu i będzie do niej wkręcona zwykła żarówka o barwie przeważnie są takie 2700K to oprócz ogrzewania wody będziesz miał zarombisty problem z glonami. Jeśli nie dostaniesz, a można kupić małe panele przemysłowe T5,które dopasujesz do szklanki,to zaopatrz swoja lampkę ,oczywiście biurową w żarówkę energooszczędną,ale o barwie 6500K,są takie bo też ich używam. Wtedy powinno być dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Wystarczą trzy diody LED. Barwa ziomno-biała i git. 0.25W poboru mocy, a światło że hej w tej szklance Link to comment Share on other sites More sharing options...
faranek22 Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 musisz pilnować żeby rybek nie ugotować ------------------------ proxy network Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 musisz pilnować żeby rybek nie ugotowaćPrzepraszam ,ale oświeć mnie i innych w jaki sposób sugerujesz,że można ugotować rybcie. Wiadomo ,że przy instalowaniu oświetlenia należy mieć minimum wiedzy o prądzie.Jeśli żarówkę o właściwej mocy zamontujemy na wystarczającej wysokości to woda nawet nie odczuje .Natomiast diody,one przecież się nie nagrzewają. Proszę nie rób następnym razem z nikogo głupków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Dzisiaj założyłem sobie akwarium 5l, żeby było na młody narybek co się niedawno urodził. Wszystko jest ok. tylko nie wiem co z ogrzewaniem? Czy istnieje grzałka na takie małe akwarium? Jak już bardzo chcesz ogrzać 5 litrowy zbiornik dla narybku to kup folię grzejną 12V/10W (stosowana w ogrzewaniu lusterek samochodowych) dwa lata temu kupiłem za 7,50zł sztuka, do tego najprostszy zasilacz z regulacja 3V-12V / 1A(max 30zł). Podłącz i regulując napięciem sprawdzaj jaką temperaturę osiąga folia. Jak już ustawisz zadowalającą temperaturę, to włóż folię pomiędzy matę a dno akwarium. Ale i tak wyjdzie cię taniej kupić jakieś maleństwo 5W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts