autobejto Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Witam czy pomożecie ni dobrać obsadę rybek do mojego 100l akwa mam pare wybranych rodzai ale nie wiem na co się zdecydować Brzanka wysmukła Brzanka odeska Kirysek lamparci Giętkoząb czarnobrzuchy Pielęgniczka agassizi Pielęgniczka Boliwijska Barwnik czerwonobrzuchy Pielęgniczka ramireza Razbora klinowa Tęczanka filigranowa Hokejówka amazońska Tetra cesarska Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Ja wybrałabym : - 15-20 razbory klinowej - harem Ramireza 1+2 (oczywiście powinna być PARA, błąd się wkradł bo pomyślałam o moich kochanych Kakadu-dzięki PlayboyKrk) - 6-8 kirysków lamparcich Jeżeli zdecydowałbyś się na kiryski, musisz pamiętać że podłoże nie może być ostre, bo mogą się pokaleczyć. rodzai rodzajów Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 1.Brzanka wysmukła 2.Brzanka odeska 3.Kirysek lamparci 4.Giętkoząb czarnobrzuchy 5.Pielęgniczka agassizi 6.Pielęgniczka Boliwijska 7.Barwnik czerwonobrzuchy 8.Pielęgniczka ramireza 9.Razbora klinowa 10.Tęczanka filigranowa 11.Hokejówka amazońska 12.Tetra cesarska Jeśli chodzi o numerki 1,2 (brzanki) - To mógłbyś mieć stadko, ale tylko z rodziny brzanek. nie wolno mieć brzanek z np. welonem. Po pierwsze- warunki, temperatura, BRZANKI. Numerek 3. Kirysek lamparci. Zawsze mieć lepiej rybki pasujące do litrażu. Mogą być, ale dorastaja do 6 cm... Więc lepiej jak weźmiesz 6 kirysków panda. Numerek 4. Giętkoząb czarnobrzuchy. Tak zwany opaczek. Mógłbyś mieć, dorasta tylko do 7 cm, więc mógłbyś mieć dwa. Numerek 5. Pielęgniczka agassizi. ładna, dość mała, mógłbyś ją mieć z razborami klinowymi. Numerek 6. Pielęgnica Boliwijska. też z razborkami. Napiszę zaraz na dole Numerek 7. Barwniak czerwonobrzuchy. Czasami są agresywne, ale ładne. Chociaż ja odradzam na miejscu. :zamieszany: Numerek 8. Kochana Pielęgniczka Ramirezka! też napiszę na dole zaraz. Numerek 9. Razborka Klinowa. Możesz ja mieć z wybranym gatunkiem pielęgniczki. Numerek 10. Tęczanka filigranowa. Mógłbyś mieć stadko 6 sztuk. numerek 11. Tetra Cesarska (Błyszczyk Cesarski) Mógłnyś mieć stadko, ale pamiętaj, że jak mówie mówię, że możesz mieć stadko, to chodzi mi o ten jeden gatunek w akwarium. Co jesli chodzi o pielęgniczki ramireza, i inne to mógłbys mieć 15 razborek klinowych. Na dno np. 7 otosków. Plusik 5 krewetek Red Cherry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Numerek 4. Giętkoząb czarnobrzuchy. Tak zwany opaczek. Mógłbyś mieć, dorasta tylko do 7 cm, więc mógłbyś mieć dwa.Dorasta do min 15cm Jak zbiornik ma ok.70cm długości , to te kiryski lamparcie możesz mieć , np 5szt Do tego wziałbym brzanki titteye,i na tym zakończył. No chyba że wg Ciebie 2 gatunki rybek w akwarium to za mało To w takim razie propozycja agniesi jest PRAWIE Idealna, dlaczego prawie ? - 15-20 razbory klinowej - harem Ramireza 1+2 - 6-8 kirysków lamparcich Ramirezy trzymamy w parach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Jeśli chodzi o numerki 1,2 (brzanki) - To mógłbyś mieć stadko, ale tylko z rodziny brzanek. nie wolno mieć brzanek z np. welonem. Po pierwsze- warunki, temperatura, BRZANKI. numerek 11. Tetra Cesarska (Błyszczyk Cesarski) Mógłnyś mieć stadko, ale pamiętaj, że jak mówie mówię, że możesz mieć stadko, to chodzi mi o ten jeden gatunek w akwarium. Po pierwsze o ile min dobrze wiadomo podobno brzanki wysmukłe jako jedyne w rodzaju Puntius nie lubią zbyt dużego stada to znaczy że maksymalnie więc można trzymać 6-8 szt. Po drugie tetra cesarska też nie jest zbyt aż taką stadną rybą może być hodowana już spokojnie w 4 sztukach. Po trzecie moja propozycja na obsadę : - 1+1 szt. - pielęgniczka Ramizera - 12 szt. - neon czerwony - 6 szt. - tetra cesarska - 6 szt. - kirysek spiżowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 - 12 szt. - neon czerwony Autor podał gatunki jakie go interesują, nie było tam mowy o neonach. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 No ale niektóre są złe więc warto też polecić inne a rusz może mu się spodobają Link to comment Share on other sites More sharing options...
autobejto Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 Znam neonki czerwone i nie chcę a zamiast neonek hokejówka może być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 No może takie samo rozmiarowo i w wymaganiach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts