rafa9 Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Proszę o szybkie porady.Dzisiaj kupiłem samicę gupika.Gdy przybyłem do domu okazało się że zaczęła rodzić.Teraz mam 13 malutkich rybek.Mam kilka pytań: -czy mogę je karmić ichtio-vit'em??na dnie puszki mam ten pokarm w postaci pyłu i chyba rybki mogą go zjeść? -dzisiaj będę czyścił akwa i czy mogę dać narybek do słoika na ok. 2 godziny?? Z góry dzięki za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Możesz, ale dodatkowo zmiel go na miazgę. Najlepiej karmić narybek gotowymi pokarmami dla tego rozmiaru rybek: Mikrovit Basic (Tropical) Mikrovit Vegetable (Tropical) Mikrovit Spirulina (Tropical) Sera Micron Sera Mikropan Sera Artemia (jaja solowca, drogie, ok. 50 zł) dla odrobinę większych rybek: Sera Microgran. Spoko, tylko wodę napowietrz przed operacją. Weź wodę z akwa. Młode gupika to najsilniejsze z rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Do drugiego pytania na bank przeżyją je przez około miesiąc trzymałem ok. 20 sztuk gupika i molinezji w 0,5 litrowym słoiku Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 22, 2010 Author Share Posted May 22, 2010 Dzięki za odpowiedzi.Pokarmy dla narybku kupię dopiero w poniedziałek,ale do tego czasu będą jadły zmielony ichtio vit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Szkoda kasy na te pokarmy. To identyczne pokarmy jak te "zwykłe" dla dorosłych ryb, tylko zmielone. No i narybek bez problemu przeżyje dwie godziny w słoiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 22, 2010 Author Share Posted May 22, 2010 Przeżyły a pokarm mam ichtio-vit(dokładnie zmielony) a w poniedziałek dokupię mikro vit i powinno być ok. Nie byłem kompletnie przygotowany,bo 20 minut po wpuszczeniu rybki zobaczyłem narybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Karmic je mozesz zmielonym pokarmem. W słoju tez trzymałem i karmiłem zmielonymi płatkami. Jak trochę podrosna to mozesz kupic za grosze mrozony pokarm "Cyklop" . Jest bardzo drobny a szybko na nim rosną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 22, 2010 Author Share Posted May 22, 2010 Dzięki wszystkim.Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś radę,chętnie ją wysłucham.Mam zamiar trochę rozszerzyć hodowlę gupików,więc chcę bardziej wtajemniczyć się w ich hodowlę.Niedaleko mnie w zoologu sprzedawane są gupiki jakiegoś hodowcy.Mają minimum 4-5 cm długości i piękne kolory.Może sam kiedyś takie wyhoduję . edit Mam jeszcze pytanie:jak długo będę musiał trzymać narybek w kotniku ?? Czy rarmiąc go mikrovit'em i ichtiovit'em urośnie w miarę szybko?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts