ziulko Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Witam mam pytanko do posiadaczy kaskady Aquael FZN-2, a mianowicie mam taki problem że kiedy na chwilę wyłączam filtr a później włączam to cały syf z filtra wypływa mi do wody w akwarium :zamieszany: i nie wiem czy to tylko u mnie tak jest. Czy spotkał się ktoś z was z czymś takim?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Mam ten filtr i u mnie jest to samo. Woda wraca do akwa ale jak wyjmuję rurki do czyszczenia i tak ma być (fizyka ). Nie przejmuj się taka ilość nie zaszkodzi rybkom. Jak często czyścisz filtr? Czy czyścisz rurki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Ja nie mam kaskady, ani takiego filtra, ale często zaraz po czyszczeniu filtra cały syf mi wylatuje, wtedy go łapę, włączam ponownie i to ustaje. Podkreślam, że to AquaEl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Witam mam pytanko do posiadaczy kaskady Aquael FZN-2 Ja nie mam kaskady, ani takiego filtra Możesz nie zaśmiecać forum nieprzydatnymi wskazówkami? Zapoznaj się z regulaminem bo MOD inaczej Cię potraktuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted May 14, 2010 Author Share Posted May 14, 2010 Mam ten filtr i u mnie jest to samo. Woda wraca do akwa ale jak wyjmuję rurki do czyszczenia i tak ma być (fizyka ). Nie przejmuj się taka ilość nie zaszkodzi rybkom. Jak często czyścisz filtr? Czy czyścisz rurki? Filtr czyszczę raz na 2 tyg ale ostatnio stwierdzam że to jednak za często. Myślę że będę go czyścił może raz na miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 To zależy jakie masz ryby i ile ich masz. Wiadomo im mniej rybek tym wolniej zapycha się filtr. Możesz co tydzień przy podmianach czyścić same rurki bo tam osadza się dużo syfku. Możesz to spokojnie płukać pod wodą z kranu. Ja robię tak co tydzień i jest lepiej, nie wypływa tyle syfku co wcześniej bo rurka w środku jest czysta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 U mnie jeśli coś wypłynie z czyszczonej kaskady - to po paru chwilach ląduje w odmulaczu. Oczywiście można by się bawić w założenie czegoś na wlot filtra przed jego wyłączeniem żeby nic nie wypływało, ale więcej z tym roboty, a odmulać i tak się powinno. Możesz też założyć gąbkowy prefiltr i problem częściowo zniknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 U mnie jeśli coś wypłynie z czyszczonej kaskady - to po paru chwilach ląduje w odmulaczu. No właśnie Możesz też założyć gąbkowy prefiltr i problem częściowo zniknie. Myślałem o tym ale po co? Gąbki są duże i szpecą strasznie Tu nie ma tyle roboty co w kuble, wkłady wyjmuje się szybko i sprawnie a ja i tak swój fzn-2 czyszczę raz na pół roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted May 14, 2010 Author Share Posted May 14, 2010 Hmmm ale mi bardziej chodzi o ten syfek nie z rurki zasysającej tylko co wypływa bezpośrednio z kaskady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Po wyłączeniu filtra, woda z samej kaskady nie wypływa bo niby jak? "Cofa" się tylko woda z rurek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 Po wyłączeniu nie ale po kolejnym włączeniu tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts