Jump to content

Pytanie

unik21
 Share

Recommended Posts

Mam takie pytanko małe ;) A więc tak. Mam małe rybki i trzymałam je do tej pory w kotniku w akwa ogólnym ale rybki rosną i trochę ciasno było im tam więc przełożyłam je do takiego małego akwarium i na moje oko mają tam lepiej tyle że to akwarium było klejone jakieś 5 lat temu silikonem i mieszkał sobie tam żółw. Wiem że silikon jest szkodliwy dla rybek ale akwarium jakiś czas stało na strychu i może te substancje trujące jakoś się wywietrzyły... Nie chcę żeby rybcie zdechły więc czekam na odpowiedź. Ogólnie o to mi chodzi czy mogę tam trzymać rybki??????

Malutkie molinezje i malutkie gupiki. Jak je wpuszczę to mi te duże zjedzą. A wolę je odchować w jakimś kojcu bo później mam je sprzedać i nie chce żeby zginęły śmiercią tragiczną przez zjedzenie

Mam jeszcze jedno co ma 30l trochę duże ale bezpieczniejsze ;) Najwyżej nie będę dolewać wody do samej góry. Grzałkę mam tylko nie wiem czy takim małym rybkom potrzebny jest filtr bo jak potrzebny to też kupię???

Oczywiście grzałka i filtr jak najbardziej potrzebne! Tylko rozumiem, że to akwarium z maluchami jeszcze nie dojrzało...?! Nie dobrze... Wpuść te maluchy z powrotem do kotnika do ogólnego, lepiej mniej miejsca ale w dobrej wodzie, niż większe akwarium z niedojrzałą wodą.

Przygotuj odpowiedni baniak dla maluchów: woda z ogólnego, możesz trochę podłoża dać z ogólnego (bakterie pożyteczne tam są) reszta podłoża może być nowa, żywe rośliny, filtr, grzałka i przez dwa tygodnie dojrzewanie. Potem maluchy przełóż.

Z narybkiem, jak z niemowlęciem - szczególny rodzaj pielęgnacji ;)

No nie miało kiedy dojrzeć bo dziś je dopiero zamontowałam. No nic to zaraz mnie będzie czekała robota :) tyle ze trzymałam te rybki oddzielnie, w dwóch kotnikach bo moje molly to jakieś 3tyg starsze są i są o wiele większe od gupiczków i mam nadzieję że mi ich nie pozjadają o ile to w ogóle możliwe??

Share

• Create New...