unik21 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Mam takie pytanko małe A więc tak. Mam małe rybki i trzymałam je do tej pory w kotniku w akwa ogólnym ale rybki rosną i trochę ciasno było im tam więc przełożyłam je do takiego małego akwarium i na moje oko mają tam lepiej tyle że to akwarium było klejone jakieś 5 lat temu silikonem i mieszkał sobie tam żółw. Wiem że silikon jest szkodliwy dla rybek ale akwarium jakiś czas stało na strychu i może te substancje trujące jakoś się wywietrzyły... Nie chcę żeby rybcie zdechły więc czekam na odpowiedź. Ogólnie o to mi chodzi czy mogę tam trzymać rybki?????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Ja bym nie ryzykował i kupił szkiełko, kosztuje nie za dużo, dokupisz osprzęt i będzie git. A takto nie wiadomo. Dokładnie nie wiem czy sie to wywietrzyło ale ja bym wolał kupic nowe szkiełko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Co to za rybki masz, te małe...? Dlaczego nie chcesz ich do ogólnego wpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Malutkie molinezje i malutkie gupiki. Jak je wpuszczę to mi te duże zjedzą. A wolę je odchować w jakimś kojcu bo później mam je sprzedać i nie chce żeby zginęły śmiercią tragiczną przez zjedzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 No to tak jak szak radził - zainwestuj w nowe małe akwarium. Skoro chcesz te rybki sprzedawać, koszt ci się zwróci po jakimś czasie. Szkło po żółwiu i dość stare - ryzykowne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Mam jeszcze jedno co ma 30l trochę duże ale bezpieczniejsze Najwyżej nie będę dolewać wody do samej góry. Grzałkę mam tylko nie wiem czy takim małym rybkom potrzebny jest filtr bo jak potrzebny to też kupię??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Tak potrzebny i musi chodzić non stop. A w jakiej ilości są te mieczyki i gupiki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Molinezje i gupiki . No gupików jest sporo bo ponad 20. A molinezji 9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 A jakiej wielkości są ? No to podchowaj je troche i sprzedaj bo 20 gupików i 9 molinezji nie mozna trzymać w 30L tzn można ale ryby mordujesz . Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Oczywiście grzałka i filtr jak najbardziej potrzebne! Tylko rozumiem, że to akwarium z maluchami jeszcze nie dojrzało...?! Nie dobrze... Wpuść te maluchy z powrotem do kotnika do ogólnego, lepiej mniej miejsca ale w dobrej wodzie, niż większe akwarium z niedojrzałą wodą. Przygotuj odpowiedni baniak dla maluchów: woda z ogólnego, możesz trochę podłoża dać z ogólnego (bakterie pożyteczne tam są) reszta podłoża może być nowa, żywe rośliny, filtr, grzałka i przez dwa tygodnie dojrzewanie. Potem maluchy przełóż. Z narybkiem, jak z niemowlęciem - szczególny rodzaj pielęgnacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 No nie miało kiedy dojrzeć bo dziś je dopiero zamontowałam. No nic to zaraz mnie będzie czekała robota tyle ze trzymałam te rybki oddzielnie, w dwóch kotnikach bo moje molly to jakieś 3tyg starsze są i są o wiele większe od gupiczków i mam nadzieję że mi ich nie pozjadają o ile to w ogóle możliwe?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Jak duże masz te akwarium ogólne...? Jak dwa kotniki nie zabierają aż tak dużo miejsca to daj do dwóch, tak jak do tej pory, jak się obawiasz o ich życie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 No właśnie nie jest duże 60l i jakoś upchnięte były ale mam nadzieję, że się nie pozjadają Jakoś to będzie. Dzięki za rady i życzę miłego dnia pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts