Jump to content

260 L

lukasz1992
 Share

Recommended Posts

Zakładam niebawem akwarium 260 L (roślinno-korzenne) 130x40x50 i chciałbym się was doradzić odnośnie obsady mam kilka planów:

1: 6 skalarów, harem kakadu, 4 zbrojniki niebieskie, 2 glonojady syjamskie, 3 kosiarki, 3 bocje wsp., 10 rodostomusów

2: 6 paletek, 20 neonów, gibbiceps, 5 kirysów

3: 6 skalarów, 2 akary pomarańczowopłetwe, 2 zbrojniki niebieskie, 5 bocji wsp.

Co mi radzicie? Co wybrać

Zakładam niebawem akwarium 260 L (roślinno-korzenne) 130x40x50 i chciałbym się was doradzić odnośnie obsady mam kilka planów:

1: 6 skalarów, harem kakadu, 4 zbrojniki niebieskie, 2 glonojady syjamskie, 3 kosiarki, 3 bocje wsp., 10 rodostomusów

2: 6 paletek, 20 neonów, gibbiceps, 5 kirysów

3: 6 skalarów, 2 akary pomarańczowopłetwe, 2 zbrojniki niebieskie, 5 bocji wsp.

Co mi radzicie? Co wybrać

Ja bym wybrał nr1 z modyfikacjami - o ile zdajesz sobie sprawę, że po dobraniu się skalarów będą mogły zostać najwyżej dwie pary. Bez bocji, bo to dla nich za mały baniak i bez glonojadów syjamskich, które na starość dziwaczeją i lubią się przyssać do innej ryby. Zamiast kosiarek otoski w większej licznie - kosiarki wyżerają glony tylko za młodu - wiem, bo widzę to na codzień u siebie.. Paletki potrzebują wyższych temperatur i niewiele roślin da się utrzymać przy 28-30 stopniach.

Czyli napisz konkretnie jakie ryby mógłbym mieć według Ciebie

Kilka młodych skalarów do późniejszej redukcji, ławicę drobiazgu 15 szt. (neon czerwony, rodostomus, hokejówka) w niższej strefie pielęgniczki w haremie lub w parze w zależności od gatunku, na dnie kiryski i/lub piskorki, do tego para zbrojników (ale nie jakieś wypasione liposarcusy!) i sforę otosków do czarnej roboty. Wiem, że to banalne, ale bezpieczne i miłe dla oczu. Zamiast skalarów mógłbyś wybrać np. pielęgnice skośnopręgie lub uaru, ale trudniej je kupić. Zamiast rodostomusów załobniczki lub miedziki... i tak dalej. Nie znam Twojego gustu, podaję jedynie optymalną "strukturę" obsady.

No to tym samcom (nie wiem, skąd wiesz, że to samce, ale niech będzie) trzeba będzie znaleźć panienki, ale w innym, zaprzyjaźnionym baniaku. I myślę, że to maks, jeśli chodzi o duże pielęgnice, więc akary już nie.

A co byś mi najbardziej polecał do dużych skalarów, bo myślałem o: razborze klinowej, neonie czerwonym i o rodostomusach. Co wybrać, może masz coś ciekawego do zaproponowania?

Polecam hokejówki - ja mam razbory Hengela i to są fajne rybcie, ale żałuję, że nie kupiłem hokejówek...

http://www.superakwarium.pl/hokejowka-a ... id414.html

ok 7-8cm.

A ja bardziej bym polecił neony czerwone ;)

Wybór zależy od Ciebie, ba ryba ławicowa w tym akwarium nie jest koniecznością [ale by ładnie się prezentowała] i możesz spróbować najpierw bez nich, a później je dopiero dodać jak uznasz że Ci będą pasować. No i cieszę się niezmiernie ze zmiany twojego akwarium na większe ze względu na skalary ;)

No tak, na początku miało być 240L, ale później się trafiła okazja z szafką pod 260L i będzie 20L większe. Akwarium będzie postawione już w grudniu, a ja nie moge sie doczekać. Skalary mają się dobrze, a gibbiceps osiągnął 25 cm i sprzedałem go. A co do ławicy to na 90% będą to jednak rodostomusy.