Jump to content

[45l] ogólne

wodzień
 Share

Recommended Posts

Zbiornik o charakterze ogolnym.

Obecna obsada:

-12 neon innesa

- 7 danio pręgowane (różowe :D )

- 4 głupik

- 2 kirys

- 4 miedzik

- 2 tetra

- ślimak :P

- zbrojnik niebieski

Wiem, wiem - przerybione :oops:

Filtracja i napowietrzanie:

aqua-szut turbo 750

świetlówka:

aqua-szut 11 W

post-3442-13685157161377_thumb.jpg

Ze zniecierpliwieniem czekam na ewentualne sugestie zmian.

W planach mam ponad 100 l. baniaczek ( ale to jeszcze nie narazie - jak fundusze pozwolą ;) )

Sugestie:

1.Obsada do wymiany:

-12 neon innesa - ok

- 7 danio pręgowane - do oddania, za małe akwa

- 4 gupik - ok

- 2 kirys - ryba stadna, 2 to nie stado. Min 5-6 sztuk powinno być.

- 4 miedzik - ok ale z resztą bardzo ciasno

- 2 tetra - ok ale z resztą bardzo ciasno

- ślimak - ok

- zbrojnik niebieski - do oddania wymaga 100l

2.Filtr ok, ale mogłaby być choć kaskada.

3.Światło 11W w 45l to bardzo bardzo mało.

4.Wygląd - przydało by się więcej zdjęć ale wygląda ok.

Podsumowując po pierwsze obsada do zmiany jeśli to 100l będzie kiedyś kiedyś tam, a nawet jak będą fundusze to samo kompletowanie osprzętu, przygotowanie itd trwa sporo. Więc nie ma co czekać i zrób porządek z obsadą bo puki co jest dużo za dużo i zupa - za dużo gatunków.

No troszke kolorowego żwirku się znalazło... muszle są tak jakby lakierowane ( powiedziano mi że takowe mogą być w akawrium ) Nie mam natchnienia i siły co do tego korzenia. próbowałem na wiele sposobów ale ten wydał mi się najbardziej efektowny :P A ten kamień stojący pionowo koło filtra może być? (kamień z plaży - a właściwie z falochronu :oops::lol: )

Lakierowane tym bardziej nie - chyba że mamy pewność że lakier miał atest spożywczy a wątpie... ;)

Korzeń moim zdaniem można by po prostu tak przechylić aby ta część na której obecnie stoi wystawała tak jak ta po lewej, innymi słowy odbicie lustrzane ;)

A kamień trudno powiedzieć, jak był dokładnie wygotowany/wyszorowany i nie zawierał wapieni itp to myślę że jest ok.

• 3 weeks later...

Może gdyby do korzenia odczepić trochę mchu, to byłby troche urozmaicony, jesli nie masz natchnienia do ciągłego przesuwania go.

Ja do swojego 40l akwarium chciałem dać 10 neonków, co chyba u Ciebie jest ich troszkę zbyt duzo.

Powodzenia!! :)

A muszle nawet jak zatwardzają wodę to kwestia gustu...

No akurat nie masz racji, wiele ryb np. wymieniane wyżej neony preferują wodę miękka i nie czują się najlepiej w twardej.

Póki ozdoby nie zmieniają parametrów to sobie można nawet zatopionego Tytanika włożyć i obiecuje się o to nie czepiać [jeśli będzie to ładny Tytanik :) ], ale cokolwiek co pogarsza parametry wody w akwarium - odpada ;)