wodzień Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Zbiornik o charakterze ogolnym. Obecna obsada: -12 neon innesa - 7 danio pręgowane (różowe ) - 4 głupik - 2 kirys - 4 miedzik - 2 tetra - ślimak - zbrojnik niebieski Wiem, wiem - przerybione Filtracja i napowietrzanie: aqua-szut turbo 750 świetlówka: aqua-szut 11 W Ze zniecierpliwieniem czekam na ewentualne sugestie zmian. W planach mam ponad 100 l. baniaczek ( ale to jeszcze nie narazie - jak fundusze pozwolą ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Sugestie: 1.Obsada do wymiany: -12 neon innesa - ok - 7 danio pręgowane - do oddania, za małe akwa - 4 gupik - ok - 2 kirys - ryba stadna, 2 to nie stado. Min 5-6 sztuk powinno być. - 4 miedzik - ok ale z resztą bardzo ciasno - 2 tetra - ok ale z resztą bardzo ciasno - ślimak - ok - zbrojnik niebieski - do oddania wymaga 100l 2.Filtr ok, ale mogłaby być choć kaskada. 3.Światło 11W w 45l to bardzo bardzo mało. 4.Wygląd - przydało by się więcej zdjęć ale wygląda ok. Podsumowując po pierwsze obsada do zmiany jeśli to 100l będzie kiedyś kiedyś tam, a nawet jak będą fundusze to samo kompletowanie osprzętu, przygotowanie itd trwa sporo. Więc nie ma co czekać i zrób porządek z obsadą bo puki co jest dużo za dużo i zupa - za dużo gatunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodzień Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Czy ja tam widzę kolorowy żwirek ? Wiadomo że nie powinno tam go być. Wyjmij koniecznie muszle, zatwardzają wodę. Korzeń można by jakoś inaczej wsadzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Taa obsada do bani, muszle do wywalenia , kolorowy żwirek ... że też takie coś produkują -_-' I 12 neonków do 45 L?? coś nie tak :S Popracuj nad akwa bo jednak ma swój klimacik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodzień Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 No troszke kolorowego żwirku się znalazło... muszle są tak jakby lakierowane ( powiedziano mi że takowe mogą być w akawrium ) Nie mam natchnienia i siły co do tego korzenia. próbowałem na wiele sposobów ale ten wydał mi się najbardziej efektowny A ten kamień stojący pionowo koło filtra może być? (kamień z plaży - a właściwie z falochronu ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Lakierowane tym bardziej nie - chyba że mamy pewność że lakier miał atest spożywczy a wątpie... Korzeń moim zdaniem można by po prostu tak przechylić aby ta część na której obecnie stoi wystawała tak jak ta po lewej, innymi słowy odbicie lustrzane A kamień trudno powiedzieć, jak był dokładnie wygotowany/wyszorowany i nie zawierał wapieni itp to myślę że jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
md34288 Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Może gdyby do korzenia odczepić trochę mchu, to byłby troche urozmaicony, jesli nie masz natchnienia do ciągłego przesuwania go. Ja do swojego 40l akwarium chciałem dać 10 neonków, co chyba u Ciebie jest ich troszkę zbyt duzo. Powodzenia!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal1 Posted November 17, 2009 Share Posted November 17, 2009 A ja uważam że akwarium masz bardzo ładne tylko troszeczkę zmniejsz obsadę i będzie ok Wiem że zaraz będzie pełno postów że gadam głupoty itd. A muszle nawet jak zatwardzają wodę to kwestia gustu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 17, 2009 Share Posted November 17, 2009 A muszle nawet jak zatwardzają wodę to kwestia gustu...No akurat nie masz racji, wiele ryb np. wymieniane wyżej neony preferują wodę miękka i nie czują się najlepiej w twardej. Póki ozdoby nie zmieniają parametrów to sobie można nawet zatopionego Tytanika włożyć i obiecuje się o to nie czepiać [jeśli będzie to ładny Tytanik ], ale cokolwiek co pogarsza parametry wody w akwarium - odpada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts