Jump to content

126l skok NO3 i NO2 a po podmianie mętna woda

Casmar
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie!

11 x Gupik + 2 małe

14 x Neon Innesa

6 x Kirysek Panda

2 x Glonojad

Raz w tygodniu sprawdzam wartości NO2 i NO3, wartość obu wzrosła NO3 powyżej 10, NO2 1 mg/l podmieniłam wodę i nic znów podmieniłam i nic...kupiłam toxivec z Sery dolałam odpowiednią wartość i dzisiaj rano mam troche mętną wodę, przy czym wczoraj przy podmianie od razu wyczyściłam filtr i dolałam Biostartera z Sery?

Wartość NO2 i NO3 nadal nie sapadła, lekko podskoczyło ph

Rybki nadal bardzo radosne i żywe

Co zrobiłam nie tak?

Oczywiście w wodzie z akwarium ( po tygodniu od ostatniego czyszczenia - był bardzo brudny!) generalnie mamy wodę ze studni dokladnie o takich samych parametrach jak po skoku, czyli może za dużo wody podmieniłam ok 40 litrów, ale dziwi mnie że chemia nie zadziałała

Właśnie teraz o tym czytałam w poradniku i tak mi przyszło do głowy że świecę ok 14 godzin i że wrzucam dwie tabletki glonkom i kiryskom i może (glonki 2, kirysków 6) za dużo tego jedzenia i świecenia - bo to chyba dwie podstawowe czynności za które glonki mogą być mi bardzo wdzięczne?

• 2 weeks later...

Nie wrzucaj żadnych tabletek z glonami, ja kiedyś wrzucałem spirulinę z tropicala, NO2i3 skoczyło mi do poziomu zagrażającemu życiu rybkom tj. (paski tropical)NO3 ok 160 a NO2 ok 5 !!, co zrobiłem wymiana wody ok 40%, wlałem demineralke i wsadziłem węgiel aktywny. po tygodniu wszystko się ustabilizowało.

Bardzo wszystkim dziękuję za pomocne rady, z powodu braku czasu piszę dopiero teraz. Był to faktycznie zakwit glonów - świeciłam przez trzy dni po 8 godzin, wymieniłam dwa razy wodę i wszystko wróciło do normy, łącznie z parametrami. Teraz pilnuję by nie swiecić dłużej niż 12 godzin i nie przekarmiam kirysków i glonojadków :)