Casmar Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Witam serdecznie! 11 x Gupik + 2 małe 14 x Neon Innesa 6 x Kirysek Panda 2 x Glonojad Raz w tygodniu sprawdzam wartości NO2 i NO3, wartość obu wzrosła NO3 powyżej 10, NO2 1 mg/l podmieniłam wodę i nic znów podmieniłam i nic...kupiłam toxivec z Sery dolałam odpowiednią wartość i dzisiaj rano mam troche mętną wodę, przy czym wczoraj przy podmianie od razu wyczyściłam filtr i dolałam Biostartera z Sery? Wartość NO2 i NO3 nadal nie sapadła, lekko podskoczyło ph Rybki nadal bardzo radosne i żywe Co zrobiłam nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Nie używaj chemii. A wkład wyczyściłaś w wodzie z akwa czy pod kranem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 Oczywiście w wodzie z akwarium ( po tygodniu od ostatniego czyszczenia - był bardzo brudny!) generalnie mamy wodę ze studni dokladnie o takich samych parametrach jak po skoku, czyli może za dużo wody podmieniłam ok 40 litrów, ale dziwi mnie że chemia nie zadziałała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Użytkownik Heniutek Posted October 25, 2009 Użytkownik Share Posted October 25, 2009 A może to zakwit glonów? Właśnie one często powodują mętnienie wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 Właśnie teraz o tym czytałam w poradniku i tak mi przyszło do głowy że świecę ok 14 godzin i że wrzucam dwie tabletki glonkom i kiryskom i może (glonki 2, kirysków 6) za dużo tego jedzenia i świecenia - bo to chyba dwie podstawowe czynności za które glonki mogą być mi bardzo wdzięczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Nie wrzucaj żadnych tabletek z glonami, ja kiedyś wrzucałem spirulinę z tropicala, NO2i3 skoczyło mi do poziomu zagrażającemu życiu rybkom tj. (paski tropical)NO3 ok 160 a NO2 ok 5 !!, co zrobiłem wymiana wody ok 40%, wlałem demineralke i wsadziłem węgiel aktywny. po tygodniu wszystko się ustabilizowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Bardzo wszystkim dziękuję za pomocne rady, z powodu braku czasu piszę dopiero teraz. Był to faktycznie zakwit glonów - świeciłam przez trzy dni po 8 godzin, wymieniłam dwa razy wodę i wszystko wróciło do normy, łącznie z parametrami. Teraz pilnuję by nie swiecić dłużej niż 12 godzin i nie przekarmiam kirysków i glonojadków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts