darkris104 Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Jak często powinno się czyścić gąbkowy wkład filtra wewnętrznego. Gdzieś przeczytałem, że wystarczy raz na tydzień czy nawet na miesiąc. Czy to możliwe??? Ja mój czyszczę codziennie. Nie za często? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 17, 2009 Administrator Share Posted October 17, 2009 Za często !!! Co tydzień,co dwa, nie ma na to reguły.Czyścisz jak jest brudny w wodzie z podmianki . Uprzedzam następne pytanie: co tydzień podmieniasz 20-30% wody w akwarium i w tej wodzie co ja zlejesz ze zbiornika czyścisz filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 Za często !!! Co tydzień,co dwa, nie ma na to reguły.Czyścisz jak jest brudny w wodzie z podmianki . Uprzedzam następne pytanie: co tydzień podmieniasz 20-30% wody w akwarium i w tej wodzie co ja zlejesz ze zbiornika czyścisz filtr.Nie, no co to jest podmianka to wiem ale dziękuję za odpowiedź. Mam za to inne pytanie czy filtr powinien być włączony ciągle 24/7? Ja mój włączam na kilka godzin dziennie bo wydaje mi się, że rybki się męczą pływając wciąż w wartkim nurcie wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 18, 2009 Administrator Share Posted October 18, 2009 24/7 !! Wyłączając go zabijasz w nim bakterie, więc wtedy mycie wodą z podmian także nie ma sensu . Filtr musi działać cały czas !! Wyłączyć go możesz jedynie do czyszczenia, co jest logiczne oraz podczas karmienia na 5-10 minut, jeżeli za bardzo rozrzuca pokarm po całym akwarium. ps. i zmień tytuł tematu, bo chyba nie o to w nim chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyba Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 zmiejsz przeplyw wody jak robi wirowke. myj jak najzadziej, bedziesz widzial po spadku przeplywu wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts