komp_as Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Kupilem używany Fluval 305 ze słodkowodnego akwa i tak jak w temacie. Co doradzacie abym wlozyl najlepiej. Akwa niecałe 300 litrów i też będzie słodkowodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyba Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 To zalezy czy bedzie to jedyny filtr w twoim aqwa. Jesli tak to ja bym zalozyl prefiltr w jedna komore wlozyl jeszcze gabke a reszta to ceramika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 http://mcten.pl/fluval-wklad-filtra-flu ... p-918.html co myślicie o tym?? używa ktoś z was takiego wkładu w filtrze??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Dobry wkład -sam używam.Wypełnij nim wszystkie koszyczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Dobry wkład -sam używam.Wypełnij nim wszystkie koszyczki. jak włożę do każdego koszyka to nie będę miał miejsca na inne media filtracyjne, więc raczej chyba mija się to z celem. w jeden nie wystarczy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Dobry wkład -sam używam.Wypełnij nim wszystkie koszyczki. jak włożę do każdego koszyka to nie będę miał miejsca na inne media filtracyjne, więc raczej chyba mija się to z celem. w jeden nie wystarczy?? Czym większe złoże biologiczne tym lepiej.Więc raczej nie mija się z celem. Jakie inne media chcesz użyć w swoim filtrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Amonia Remover i np. Green-X Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Amonia Remover i np. Green-XJak dla mnie to strata pieniędzy -amonia remover co miesiąc trzeba wymienić a green -x co trzy. Ceramikę wystarczy przepłukać co kilka miesięcy i jest ok. Na temat działania amonia remover i green-x to nie bedę się wypowiadał bo nie używałem ale zapewniam,że jak wypełnisz wszystkie trzy koszyczki ceramiką to będzie skutecznie filtrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 no ok:) zaufam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyba Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Witam Z tego co sie orietoje ten wklad sluzy do wstepnej filtracji(pre-filtr). Wypelnienie calego kubelka tym wkladem mija sie z celem. Lepiej doluz ceramike do filtracji biologicznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Witam Z tego co sie orietoje ten wklad sluzy do wstepnej filtracji(pre-filtr). Wypelnienie calego kubelka tym wkladem mija sie z celem. Lepiej doluz ceramike do filtracji biologicznej. ceramiki mam już dwa koszyki w tym filtrze... zastanawiam się co dać do tych dwóch na samym dole?? Pre-filtr mam rozumieć, że powinien być w dwóch pierwszych?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyba Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Tak prefiltr dajesz na poczatek. Ja bym zrobil tak: -na rurke zasysajaca wode gabka(gesta) -w pierwszy koszyk wklad o ktorym mowa -trzy kolejne ceramika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komp_as Posted November 14, 2009 Author Share Posted November 14, 2009 A co myslicie o takim ukladzie: Pierwsze gorne koszyczki z ceramiką i żwirkiem prefilter nastepne biomax i węgiel aktywowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Przepraszam, a po co ci węgiel aktywny? Czyżbyś dopiero co zakończył leczenie rybek w głównym zbiorniku? Bo właśnie do tego on służy, potem już go nie używamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komp_as Posted November 14, 2009 Author Share Posted November 14, 2009 Przepraszam, a po co ci węgiel aktywny? Czyżbyś dopiero co zakończył leczenie rybek w głównym zbiorniku? Bo właśnie do tego on służy, potem już go nie używamy. Właśnie się nad tym zastanawiałem dlaczego jest w standardowym zestawie do każdego filtra kubełkowego Fluval i za każdym razem jak kupujesz używany filtr to już jest węgiel aktywny a wyczytałem, że oprócz usuwania szkodliwych związków chemiczyn również usuwa organiczne jak i przebarwienia wody i woda z filtra wyplywa krystalicznie czysta. Niepoleca się go jak używasz nawozów do roślin a takowych nie używam i nie będę używał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Właściwości węgla aktywnego wykorzystujesz tylko przez około dwa tygodnie, potem traci swoje właściwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komp_as Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Jesli nie zalezy mi na stracie kasy na wymiane green x to polecacie go aby wlozyc i do tego ceramike i prefilter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 ja zrezygnowałem z GreenX bo się nie sprawdza... Mam pre-filter, ceramikę i włókninę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts