Jump to content

Ameryka Południowa (wody przejrzyste) 60l ?

Ralf
 Share

Recommended Posts

Mam pytania na temat urządzenia tego biotopu w moim akwarium. Jeśli chodzi o obsade to 15 neonów innesa, 5 kirysków lub krewetek i parka pielęgnic ramireza. Interesuje mnie również czy żwirek bazaltowy czarny może byc 2-4mm czy lepiej piasek albo jakiś inny żwir ?? I pytanko na temat roślinek jakie konretnie to mogą być, najlepiej jeśli ktoś by mi podał takie co najczęściej występują w sklepach zoologicznych. Interesuje mnie gęsto obsadzone akwarium. Chyba, że proponujecie inne biotopy to chętnie wysłucham rad.

• 2 months later...

krewetki to azja, a rośliny z ameryki południowej znajdziesz na mojaamazonia.com

A to dziwne bo ostatnio na BBC leciał dokument o takim gostku co próbował sam przetrwać w Amazoni i żywił się tym co tam znalazł,między innymi takimi drobnymi krewetkami co złapał w potoku

O ile mi wiadomo Amazonia to nie Azja.....

niektóre gatunki pochodzą z AP:

krewetka filtrująca:

-Atya gabonensis

krewetka karłowata:

- Euryrhynchus sp.

cała reszta Włącznie z wszystkimi krewetkami karłowatymi to Indei, Indonezje, Chiny, Japonia I niektóre gat Afryka ;)

Piasek byłby dobry dla ramirezek, ale roślinki chyba nie będą dobrze w tym rosnąc, chociaż nie próbowałem.

z tym piaskiem to jest tak, że gorzej rośnie w piasku a dlaczego? ano dlatego, że podłoże jest ściślej wypełnione niż w przypadku żwiru. Jeżeli korzeń roślinki znajduje sobie miejsce między kamyczkami to szybko rośnie, ale jeżeli ma pokonać nacisk słupa wody w akwarium to jest dużo trudniej i stąd gorsze przyrosty roślin w piasku. Dobrze pomieszać podłoże. Dać na dno żwirek i przykryć go piaskiem. Nawet można od razu pomyśleć nad dołożeniem specjalnego podłoża pod roślinki ;)