bombel6622 Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Witam mam pytanie, w moim akwarium 200 l na powierzchni utrzymuje sie szata takich pylkow to chyba glony, plywaja takie drobinki po akwarium, woda jest dobrze filtrowana i podnienana, ograniczylem swiatlo i nadal to samo, po wyczyszczeniu akwarium na drugi dzien to samo, jak temu zapowbiec moze jakas chemia tylko jaka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klimek Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 nie spotalem się z czymś takim , ale kup preparat na glony pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzoon Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 to moze byc korzuch bakteryjny.poczytaj o tym w wikipedii.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafilight Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Najpierw radze poczytac i zaradzic temu w jakis naturalny sposob a nie zaraz ingerowac jakimis chemikaliami. Musisz pamietac że srodki na glony dzialaja rowniez na rosliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted November 25, 2008 Share Posted November 25, 2008 Tylko spokojnie. Na 90 % są to drobne pęcherzyki powietrza lub drobinki normalnego kurzu. Wyłącz na chwilkę 2-3 godziny, napowietrzacz i filtr, a zobaczysz ,że one znikną. Jeśli nie to napisz do mnie sola, a dam ci nazwę preparatu naturalnego, który powinien pomóc. ) Pozdrawiam - pejot Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia3105 Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 jeśli upewnisz się że to glony po prostu kup glonojada Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 jeśli upewnisz się że to glony po prostu kup glonojada no to mnie załamałaś Glonojad jest na glony na szybach a nie przy powierzchni wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamondynka Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 jeśli upewnisz się że to glony po prostu kup glonojada no to mnie załamałaś Glonojad jest na glony na szybach a nie przy powierzchni wody a ja myślałam, że jest piękną ozdobą akwarium, a nie "środkiem przeciw glonom" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 glonojady (chodzi wam w tym wypadku o zbrojnika) glonami żywią się tylko z nazwy. Gdy dorosną robią się leniwe, i najchętniej żywią się pokarmem w tabletkach, bądź płatkami jedzenia, które opadną na żwirek. I drobna uwaga do kasia 3105: masz akwarium od niedawna i Twoja wiedza o akwarystyce jest znikoma. Dlatego zanim coś napiszesz sprawdź czy jest to rzeczywiście prawda. Witam mam pytanie, w moim akwarium 200 l na powierzchni utrzymuje sie szata takich pylkow to chyba glony, plywaja takie drobinki po akwarium, woda jest dobrze filtrowana i podnienana, ograniczylem swiatlo i nadal to samo, po wyczyszczeniu akwarium na drugi dzien to samo, jak temu zapowbiec moze jakas chemia tylko jaka?A czy napowietrzasz wodę i czy masz pokrywę? Kożuch może być od kurzu osadzającego się na tafli. Też tak miałam, jednak rozwiązaniem okazała się deszczownia, która wprowadza taflę w ruch i żaden kożuch się nie tworzy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 a ja mam 2 typy glonów takie zielone nicy które powiewają z wodą na tylnej ścianie akwarium a drugie na roślinach i wszystkim czym sie da z brązowawym zabarwieniem, jak sie tego pozbyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 kup krewetki filtrujące żywią się glonami Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Witam mam pytanie, w moim akwarium 200 l na powierzchni utrzymuje sie szata takich pylkow to chyba glony, plywaja takie drobinki po akwarium, woda jest dobrze filtrowana i podnienana, ograniczylem swiatlo i nadal to samo, po wyczyszczeniu akwarium na drugi dzien to samo, jak temu zapowbiec moze jakas chemia tylko jaka? zainstaluj deszczownie i po kłopocie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 kup sobie Skimmer do filtra.... i bedzie po kłopocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts