pielegniarz Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 sprawdziłem wodę w kranie i wodę w akwarium testami Sery. Twardość wody w kranie wyszła mi 7 lub 8 a w akwarium 3. Ph wody w akwarium wyniosło 5 wg. testów Sery. To dobre testy? Po roślinach niektórych widzę że kaputnieją trochę. Myślałem że w Warszawie mam bardziej twardą wodę w kranie. Co robić? edit: Po wymianie 1/4 wody w akwarium ph skoczyło na 7 lub 7,5 wg. testów Sery ale twardość dalej wynosi 3. Dolałem troche zoolek na podwyższenie twardości wody i ph jakąś godzinkę temu i podaje te wartości. Znacie jakieś sposoby żeby podnieść twardość wody ? Mod: Edytuj posty!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Jest taki preparat "Shirakura Ca+", z tym, że jest drogi. Na pewno są też inne, ale ja ich akurat nie znam. Może można też wrzucic do akwarium trochę muszli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 hm... z fluvala są wkłady do filtrów do podniesienia GH, musiałbyś poszukać na stronie producenta, w każdym razie niedrogi koszt. Generalnie fluval robi dobre różne wkłady do poprawy parametrów wody także polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pielegniarz Posted September 11, 2009 Author Share Posted September 11, 2009 Jeżeli twardość wody w kranie wynosi 7 to jest sens podmiany wody bo dzisiaj wymieniłem ale twardość dalej wynosi w akwarium 3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Może lepiej dolać jakiejś mineralnej (nie wiem, strzelam) A co tam masz w tym akwarium, co mogłoby tę twardość obniżać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pielegniarz Posted September 12, 2009 Author Share Posted September 12, 2009 podłoże Amazonia 2 obniża ph i twardość wody. Okazało sie że jak postawiłem wodę na odstanie przez 12 godzin i wlałem uzdatniacz to twardość wody z kranu w wiaderku wynosi ok. 9 a ph 7. Po wlaniu do akwarium i podmianie po kilku godzinach twardość w akwarium wynosi 4 a ph utrzymuje sie na niezmiennym poziomie 7. Ph jest ok tylko strasznie leci twardość wody po wlaniu do akwarium. Pytałem w sklepie to facet kazał robić dalej podmiany wody. Zobaczę jutro, zmierze twardość i ph i zmienię wodę znowu. Mam filtr taki z ceramiką w środku Unifilter 1000 Aquaela, może ten filtr jest za mocny i ciągnie jakieś składniki z podłoża. Ustawiłem go na najniższy przepływ. Pod amazonią jest power sand dodatkowo. Za bardzo obniża parametry wody u mnie. W tej chwili ph=7 ( na niezmiennym poziomie) twardość wody= 4 Może trochę panikuje bo to dopiero 2 podmiana wody i ta dzisiejsza była taka większa. Początki bywają trudne szczególnie dla początkującego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts