marcjo Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 witam staram się ostatnio urozmaicać menu moim rybkom. Sałata, arbuz i podgotowana kapusta. Największa wojna w akwarium jest o arbuza, ale rybki bardzo lubią też kapustę (białą). I stąd moje pytanie: ile może leżeć w taka kapusta w akwarium, aby nie miało to złego wpływu na wodę w akwarium ( chodzi mi aby nie zaszkodzić rybkom - zmętnienie czy takie tam są dla mnie mało ważne, aby rybkom było OK) PS. czy mogę im podrzucać jakieś inne "smakołyki" z mojej działki (sama natura bez żadnych oprysków), chodzi mi tu o np.winogrona, jabłka i inne warzywa czy owoce? Mam tam też kompostownik w którym hoduję dżdżownice na zanętę dla ryb, czy mógłbym poczęstować nimi rybki z akwarium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumik Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 A to zależy jakim rybom chcesz tak dogadzac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atreyu Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 http://strony.aster.pl/elem/akk/s_kk.html polecam tu zajrzeć Kapusta biała Umyte liście należy lekko obgotować (w przypadku zamrażania - również). Można trochę posolić. Głąb należy natomiast ugotować nieco mocniej i najlepiej podawać bezpośrednio. Kapusta Młoda Umyte liście i głąb należy sparzyć. Można odrobinę trochę posolić. Nadmiar możemy zamrozić, ale najlepiej podawać bezpośrednio. Kapusta pekińska Przepis 1: Po dokładnym wypłukaniu, trzeba oddzielić miękkie części liści od łodyg (czyli twardych części liścia znajdujących się w jego środkowej części). Liście sparzyć wrzątkiem, łodygi ugotować. Można lekko posolić. W przypadku zamrażania należy postępować tak samo, jednak liści parzyć nie trzeba. Leszek Misiak Przepis 2: Liście kapusty gotowac na wolnym ogniu aż do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć wierzchnią (woskowatą) powłokę z obu stron liścia. Zamrozić. Liście są bardzo chętnie zjadane przez zbrojniki, głupiki, a nawet w niewilkich ilościach przez mieczyki. Kapusta włoska Liście należy lekko obgotować (w przypadku zamrażania - również). Można trochę posolić. Głąb należy natomiast ugotować nieco mocniej i najlepiej podawać bezpośrednio. w przypadku karmienia rybek ,czymkolwiek. dajemy tyle jedzenia ile zjedzą od razu. nic nie może ,nie powinno zalegać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcjo Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 wcześniej przeszukałem fora odnośnie kapusty i przygotowałem zgodnie ze wskazówkami, tylko nigdzie nie znalazłem wzmianki ile taka kapusta może bezpiecznie dla wody i ryb być w akwarium. Pokarm ten skierowany jest przede wszystkim dla zbrojników i kirysków, ale z tego co zaobserwowałem chetnie wciągają kapustę molinezje i mieczyki. Wiadomo, że rybki nie zjedzą na raz liścia kapusty, moim zajmuje to 1-2 dni i właściwie oprócz wiekszych zgrubień nie mam co odławiać z akwarium. Ponadto zbrojniki rozkręcają sie dopiero w nocy (rano zawsze widzę duże postępy w konsumpcji he he he). Całą przygodę z podawaniem kapusty, i innych przygotowanych warzyw rozpocząłem widząc braki w moich roślinach akwariowych. Wywnioskowałem, nie posiadając zbyt licznej kolonii ślimaków, że odpowiedzialne za ten stan są ryby roślinożerne i postanowiłem podsunąć im coś innego do jedzenia.(chyba, że to może jakaś choroba roślin) Mam nadzieję, że zrobiłem dobrze. Jeżeli się mylę ( tylko ten co nic nie robi się nie myli) proszę o zwrócenie uwagi i nakierowanie na właściwą drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi