Jump to content

Eheim 2026 - problem


Recommended Posts

Witam wszystkich akwarystów!

Zakupiłem używany Eheim 2026, wymieniłem uszczelkę obudowy i uszczelki na wkładce zaworów. Filtr mam ustawiony na wysokości 1,20 m poniżej akwarium. Przy włączeniu filtr jest problem z jego zalaniem i uruchomieniem. Proszę o propozycje, dodam że woda z deszczowni leci, ale jak krew z nosa. Przy odlaniu wody z filtra i wlaniu wody w rurkę wlotowa filtra zaczyna działać przy np 5 próbach uruchomienia. Przy wyłączeniu i ponownym włączeniu problem się powtarza. Jeszcze jedno pytanko czy filtr ten można włączac i wyłączać np na noc, czy musi chodzic cały czas.

Link to comment
Share on other sites

kiedy uruchamiasz filtr zewnetrzy ktory posiadasz powinienes postapic w nastepujacy sposob: najpierw przy urzyciu pompki w ktora wyposarzony jest filtr zalewasz go az woda bedzie wlatywala spowrotem do akwarium, gdy juz sie tak stanie to wlaczasz filtr. filtr sam sie nie zaleje po wlaczeniu silnik bedzie strasznie dlugo rzęził i nic z tego jedyne co sie moze stac to to ze sie spali silnik:( atego bys chcial uniknac. Pewnie nie posiadasz instrukcji ale tak wlasnie jest napisane. Podstawa tez jest to zebys wymyl dokladnie weze, zawory, glowice, wirnik. Jesli to nie pomoze to znaczy ze ktos cie zrobil w konia z tym uzywanym filtrem. Pozdrawiam i czekam na info czy sie udalo.

Link to comment
Share on other sites

filtr przed uruchomieniem należy odpowietrzyć, bo mając w środku bąbel powietrza nie będzie ruchu wody i ostatecznie się spali jak pisał poprzednik. Po czyszczeniu zawsze zalej filtr wodą i dopiero uruchamiaj. Nowoczesne baniaki mają specjalne przyciski odpowietrzające i poprawiające start.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...