Rybcia469 Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Zwróciłam dziś uwagę na to, że jedna z roślin wypuściła do wody korzenie z pędu. Czy wodzie czego brakuje czy o co chodzi? Pod korzenie dałam kulki GT. Mniej więcej jutro albo po jutrze będzie tydzień od zalania. Pod spodem zdjęcia korzeni jak i całego akwarium. Aczkolwiek wydaje mi się, że z roślinami coś jest nie halo. Marnie wyglądają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Nawozisz czymś poza kulkami w podłożu ? Znasz parametry wody ? Opisz akwarium, oświetlenie, filtrację, temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 (edited) Poza kulkami nic nie dawałam. Akwarium ok 30l, filtr fzn-1 (kaskada) działa cały czas na maxa. Oświetlenie ledowe (taką pokrywę dostałam z akwarium) jaka moc to nie wiem na pasku niby jakieś info o 32 ale czego to nie wiem.Będę w domu to dokładniej obejrzę to oświetlenie. Temperatura stała 25 stopni. Parametry wody obecnie to tylko rano z ciekawości zobaczyłam NO2 i wyszła niestety górna skala 1,5 (testy kropelkowe). Resztę najwyżej zrobię wieczorem. No3, ph, K+Gh Edited July 2, 2016 by Rybcia469 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Jako że to świeże akwarium jeszcze nie dojrzałe to powinnaś podawać potas i carbo . Nie wiem jaką wodę lejesz ale pewnie kran to jakieś mikro tam jest ,azot pojawi się jak zbiornik dojrzeje ,fosfor będzie jak zaczniesz karmić rybska mrożonkami Także na chwilę obecną pasowało by podawać Potas (kup sobie gotowca ) i Carbo (węgiel w płynie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 Tak woda z kranu była tydzień temu, czy np jutro zrobić jakąś podmianę wody 20% ? Czy na razie nic nie ruszać. A ten potas i Carbo kupie w zoologicznym czy szukać po necie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Kupisz w każdym zoologu np AquaArtu lub Easy life,co do podmian to bym zostawił w spokoju na jeszcze tydzień i dopiero podmiana delikatna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 Dobrze dziękuje za porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 W większości kranówek jest azot i fosfor(zależy od ujęcia, czasem całkiem sporo nawet, u mnie jest bodaj 10mg/l NO3 i 0,4 mg/l PO4) , potasu nie wiele, żelazo coś tam jest ale najczęściej trójwartościowe więc tak jakby nie było. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 Kupiłam potas i carbo z Aquartu ale tam jest np. takie dawkowanie ze na 50 l albo 100 l po jednej dawce u mnie to 30 l. To w sumie tez dać jedna dawkę raz dziennie i ew. do kiedy to stosować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Pod żadnym pozorem, musisz albo jakoś inaczej odmierzyć (np. strzykawką) albo założyć, że to dawka na ileś dni (jak masz podaną na 100 l na dzień, to bezpiecznym założeniem jest, że to Twoja 3-4 dniowa dawka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 Dobra pomieszałam dawkowanie te na 50 i 100 l to mi się z aukcji pomyliło. . Dałam póki co po jednym naciśnięciu. A w opisie jest tak : Potas 3 ml (trzy naciśnięcia) na 10 l podmienianej wody. dla wzmocnienia efektu można podawać codziennie ok 1 ml na każde 40 l wody. Carbo Akwarium ze średnia ilością roślin 1 ml na każde 50 litrów dziennie. Akwarium z duża ilością roślin 1 ml na każde 25 l codziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 To możesz spokojnie dawać 1 ml jednego i drugiego codziennie na swoje akwarium. Potasu będziesz miał ciut więcej niż zakładają, więc możesz nie dodawać przy podmianach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 Czy jest sens robić jakieś testy jutro ? Mijać będzie tydzień od zalania. Czy jeszcze z tydzień poczekać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Dla własnej przyjemności możesz porobić testy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 No ja wiem ze to nie zaszkodzi tylko pytanie czy jakiś cudów już się można spodziewać czy jeszcze nie będzie widać zmian w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Na razie tylko dla własnej przyjemności, żadnych niesamowitych wyników bym się nie spodziewała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Śmiało lej Carbo,Potas 1 ml dziennie przez pierwszy tydzień w nast tyg dawki możesz zwiększyć do 2 ml nic się nie stanie nie panikuj . Tą instrukcje na opakowaniu to możesz sobie o kant D rozbić . Sama dojdziesz do tego ile lać po obserwacji roślin/glonów . Testy jak najbardziej jedynie co ci powinno wyjść to spore NO2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 I jak sobie pomyśle, że kiedyś myślałam ze wystarczy zalać akwarium woda i wpuścić rybki :)P Testy sobie zrobię, zobaczymy co tam wyjdzie i dam znać co wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 14, 2016 Author Share Posted July 14, 2016 Niestety mimo podawania carbo i potasu rośliny nadal wypuszczają korzenie do wody. Widzę, że puszczają nowe listki ale też cześć marnieje. Robina się jak by przezroczyste i odpadają. Czy można jeszcze jakoś im pomóc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Bo to nie wszystko co roślinom trzeba, jakieś fotki i wyniki testów bym poprosił Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 14, 2016 Author Share Posted July 14, 2016 z testów tylko mam takie i były robione wczoraj: no3- 10 ph - 8 no2 -0,025 gh-13 kh -10 Zdjęcia dodam jutro ew rano bo dziś do 21 w pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Generalnie puszczanie korzeni kojarzy mi się z brakami fosforu(rośliny mimo wszystko pobierają go chętniej przez korzenie). Plus bielejące liście przy niezerowym azocie. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Zdjęcia z dziś rana. W podłożu są kulki GT daje to carbo i potas. To co jeszcze można podać by poprawiła ich sie kondycja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 U mnie plaga tych korzeni u łodygowców objawiała się brakami mikro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybcia469 Posted July 16, 2016 Author Share Posted July 16, 2016 (edited) Zauważyłam także, że liście jakby mają dziurki, a młode liście zaraz padają, a inne po po prostu mają ubytki. Czyli dokupić mikro do tego potasu i carbo? Czy coś jeszcze dołączyć? Dochodzę też do wniosku, że gupiki podgryzają liście, tylko jednej roślinki. Edited July 17, 2016 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts