Jump to content

Wypuszczanie przez rośliny korzeni z pędów

Recommended Posts

Zwróciłam dziś uwagę  na to, że jedna z roślin wypuściła do wody korzenie z pędu. Czy wodzie czego brakuje czy o co chodzi? Pod  korzenie  dałam kulki GT.

Mniej więcej jutro albo po jutrze będzie  tydzień od zalania. 

Pod spodem zdjęcia korzeni jak i całego akwarium.

Aczkolwiek wydaje mi się, że z roślinami coś jest nie halo. Marnie wyglądają. 

post-24058-0-30041500-1467455001_thumb.jpg

post-24058-0-77432800-1467455054_thumb.jpg

Poza kulkami nic  nie dawałam. Akwarium ok 30l, filtr fzn-1 (kaskada) działa cały czas na maxa. Oświetlenie ledowe (taką pokrywę dostałam z akwarium)  jaka moc to nie wiem na pasku  niby jakieś info o 32 ale czego to nie wiem.Będę w  domu to dokładniej obejrzę to oświetlenie.

Temperatura stała 25 stopni.

Parametry wody obecnie to tylko rano z ciekawości zobaczyłam NO2  i wyszła niestety  górna skala 1,5 (testy kropelkowe).

Resztę najwyżej zrobię wieczorem. No3, ph, K+Gh

Edited by Rybcia469

Jako że to  świeże akwarium  jeszcze nie dojrzałe to powinnaś podawać potas i carbo .

Nie wiem jaką wodę lejesz ale pewnie kran to jakieś mikro tam jest  ,azot pojawi się jak zbiornik dojrzeje ,fosfor będzie jak zaczniesz karmić rybska mrożonkami

Także na chwilę obecną  pasowało by podawać  Potas (kup sobie gotowca ) i Carbo (węgiel w płynie )

W większości kranówek jest azot i fosfor(zależy od ujęcia, czasem całkiem sporo nawet, u mnie jest bodaj 10mg/l NO3 i 0,4 mg/l PO4) , potasu nie wiele, żelazo coś tam jest ale najczęściej trójwartościowe więc tak jakby nie było.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Pod żadnym pozorem, musisz albo jakoś inaczej odmierzyć (np. strzykawką) albo założyć, że to dawka na ileś dni (jak masz podaną na 100 l na dzień, to bezpiecznym założeniem jest, że to Twoja 3-4 dniowa dawka).

Dobra  pomieszałam dawkowanie  te na 50 i 100 l to mi się z aukcji pomyliło. .

Dałam póki co po jednym naciśnięciu. 

A w opisie jest tak : 

Potas 

3 ml (trzy naciśnięcia) na 10 l podmienianej wody. dla wzmocnienia efektu można podawać  codziennie ok 1 ml na każde 40 l wody. 

Carbo

Akwarium ze średnia ilością roślin  1 ml na każde 50 litrów dziennie. Akwarium z duża ilością roślin 1 ml na każde 25 l  codziennie.

Śmiało lej Carbo,Potas  1 ml dziennie  przez pierwszy tydzień   w  nast tyg  dawki możesz zwiększyć do 2 ml  nic się nie stanie  nie panikuj .

Tą  instrukcje  na opakowaniu to możesz sobie  o kant D rozbić   :). Sama dojdziesz do tego ile lać  po  obserwacji roślin/glonów .

Testy jak najbardziej jedynie co ci powinno wyjść to spore NO2  :)

• 2 weeks later...

Generalnie puszczanie korzeni kojarzy mi się z brakami fosforu(rośliny mimo wszystko pobierają go chętniej przez korzenie). Plus bielejące liście przy niezerowym azocie.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Zauważyłam także, że  liście jakby mają dziurki, a młode liście zaraz padają, a inne po po prostu mają ubytki. :( Czyli dokupić mikro do tego potasu i carbo? Czy coś jeszcze dołączyć?

Dochodzę też do wniosku, że gupiki podgryzają  liście, tylko jednej roślinki. :)

Edited by Miniu