daarekn Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Witam ponownie, Włąśnie planuję start swojego pierwszego krewetkarium. Obecnie posiadam: akwarium 35x35x35 - czyli kostka 43 l. filtr Aquael Pat Mini gdzie gąbka będzie zastąpiona E-JET 103 Teraz mam pytanie co do samego podłoża. Wiem, że do hodowli RC wystarczy nawet żwir czy piasek bazaltowy ale chciałbym się skupić na gotowych podłożach typu Benibachi black soil. Pytanie czy warto? Czy faktycznie są one tak dobre jak piszą? Jako, że w akwarium będzie sporo roślinek i równie dobrze zależy mi na ich kondycji czy nie warto kupić tańsze podłoża roślinne typu Aqua substrate? Czy takie podłoże roślinne dobrze będzie wpływało na kondycję RC? Dziękuję wszystkim za poradę. Pierwsze zdjęcia w przyszłym tygodniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Śmiałabym twierdzić, że Benibachi do RC może być wręcz szkodliwe - utrzymuje odpowiednie warunki, ale dla Caridin, ciągnie pH w dół i to solidnie. Co do zwykłych roślinnych podłoży... Ciężko powiedzieć, ogólnie krewetki są wrażliwe na duże ilości wszystkiego w wodzie. Takie podłoża mogą co nieco oddawać, jednak wydaje mi się, że jeśli damy akwarium spokojnie dojrzeć, porobimy trochę podmian, to ten wstępny nadmiar, który podłoże odda, zostanie usunięty i będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted June 15, 2016 Author Share Posted June 15, 2016 W takim razie zostaje mi albo typowe podłoże pod roślinne lub np czarny piasek bazaltowy. Rozumiem, że im mniejsza granulacja to dla krewetek lepiej?. Czy na takim podłożu mniej wymagające roślinny tj. Monte Carlo, Hydrocotyle Tripatita Japan czy np wszelkiego rodzaju mchy będą dobrze rosły oczywiście zapewniając im odpowiednie oświetlenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 (edited) Polecam CI podłoże HELP PLANTS SOIL doskonałe dla roślin i powodzeniem u trzymasz na nim Neocaridiny ,znam osoby które trzymają na tym podłożu blue bolty i inne wymagające robaczki. Neocaridiny to bardzo wytrzymałe krewetki mają szeroki zakres tolerancji ph 6,2-7.8 nie jest im straszne.. Dla mchu podłoże jest obojętne i tak go posadzisz na korzeniu czy innych dekoracjach i tak ci będzie rósł . A jak chcesz jakieś fajniejsze wymagające krewetki to już wtedy baw się w lepsze podłoża typu beni black soli ,help shrimps ..... a czy warte ceny ... tak zdecydowanie tak mam beni black soli w 20l kostce i powiem ci ze robote robi świetną m woda kryształ parametry bardzo stabilne a trzymam na nim hybrydy crystali . Edited June 15, 2016 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Monte carlo u mnie pięknie rośnie na piasku kwarcowym Pozostałe rośliny, które wymieniasz - podłoże nie ma dla nich najmniejszego znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted June 15, 2016 Author Share Posted June 15, 2016 Super dzięki wielkie za pomoc. OK teraz pojawia się kolejny problem, a więc oświetlenie. Jako, że w akwarium będą rośliny, które wymagają ok 0,4 W/L w związku z tym przy kostce 43 litrowej odpada oświetlenie tj. http://aquael.pl/produkty/akwarystyka/oswietlenie/175-leddy-smart#szczegóły?Czy może w przypadku LED ten przelicznik jest inny? Jak to jest z informacją producenta, iż moc oświetlenia przy zachowaniu max 35 cm zapewnia odpowiednie oświetlenie nawet dla bardziej wymagających roślin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Dwie takie lampi wystarczą Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Popieram dwie takie lampki, najlepiej jedną w wersji plant Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted June 15, 2016 Author Share Posted June 15, 2016 Coś takiego powinno się sprawdzić http://allegro.pl/aquael-decolight-duo-led-2x6w-plant-sunny-i6248018329.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 O, idealnie, byłam przekonana, że tych podwójnych przez jakiś czas nigdzie nie było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted June 28, 2016 Author Share Posted June 28, 2016 (edited) Z brakiem czasu start nowego akwa trochę się przeciąga. Ostatnio pojawiła się kwestia użycia w akwarium 43 litrowym filtra zewnętrznego JBL e901 (pozostał mi na stanie po poprzednim zbiorniku). Planowałem filtr Aquael Pat Mini z gąbką E-JET 103. Pytanie tylko czy to nie za mocny filtr do takiego akwarium. Wiem, że nadfiltracja jest wskazana zwłaszcza w krewetkarium ale czy użycie takiego filtra to aby nie przesada? Edited June 28, 2016 by daarekn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 13, 2016 Author Share Posted July 13, 2016 (edited) Jeszcze tylko podłoże i można zaczynać. Obecnie do zestawu dołączyło oświetlenie LED Chihiros A301 18W 8000k oraz napowietrzacz Aquael Oxyboost Plus 150. Początkowo miało to być krewetkarium ale ostatnio pojawił się pomysł na raka karłowatego z Patzcuaro (Cambarellus Patzcuarense „Orange”). Oto dwa zdjęcia jak prezentuje się akwarium z oświetleniem. Zdjęcia zalanego zbiornika powinienem wstawić już w weekend Edited July 13, 2016 by daarekn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Nieśmiało chciałbym zwrócić uwagę na nazwę tego działu: "Galerie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 20, 2016 Author Share Posted July 20, 2016 (edited) Akwarium zalane 15.07.2016 r. Obecnie spokojnie dojrzewa. Roślinki ruszyły do góry, zwłaszcza Limnophila sessiliflora. Edited July 20, 2016 by daarekn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Najgorsze z możliwych podłóż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 21, 2016 Author Share Posted July 21, 2016 Najgorsze z możliwych podłóż. I z tym mogę się z Tobą zgodzić. Te podłoże to jedno wielkie nieporozumienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 To wyjaśnijcie czemu to podłoże jest takie ble.... Bo jak narazie to nikt się nie wysilił . Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Też bym się dowiedział chętnie. Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Podoba mi się to jak wykorzystałeś kształt korzenia, takie ułożenie bardzo mu pasuje. Co do bazaltu to zgodzę się z przedmówcami, to kiepskie podłoże. Tym bardziej do kostek, bo moim zdaniem taka granulacja optycznie je pomniejsza. Osobiście zmieniłabym go na piasek, ale ja wszędzie dawałabym piasek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 22, 2016 Author Share Posted July 22, 2016 Zobaczymy jak na tym podłożu będą rodziły sobie rośliny. Faktycznie granulacja bazaltu troszkę pomniejsza akwarium. Największy jednak problem był z jego przepłukaniem. Zajęło mi to kilka godzina zanim woda w wiadrze nie przypominała błota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 (edited) Jeśli masz coś pod tym bazaltem np. kulki gt lub jakiś substrat to rośliny poradzą sobie świetnie. Jeśli to sam bazalt to za wiele tam nie urośnie.Co do wielkości to faktycznie mogłeś brać jak najmniejszy.Gdzie brałeś ten bazalt, że taki syf był? Ja swój płukałem trzy razy i woda czysta.Lumia 640 Edited July 22, 2016 by Miniu Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 22, 2016 Author Share Posted July 22, 2016 Tak pod podłoże poszły kulki gliniano - torfowe. Bazalt był brany w jednym ze sklepów akwariowych. Niestety na tą chwilę podłoże zostaje zobaczymy jak sytuacja będzie się rozwijała. Mam nadzieję, że raczki CPO za kilka tygodni będą się czuły w akwarium ok. Dziś pierwsza podmiana 30%. Kilka fotek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 Limnophila za chwilę zdominuje Ci zbiornik. Osobiście czymś bym ją zastąpił. Jakieś tło będzie, czy tylko kabelki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 23, 2016 Author Share Posted July 23, 2016 Limnophila za chwilę zdominuje Ci zbiornik. Osobiście czymś bym ją zastąpił. Jakieś tło będzie, czy tylko kabelki ? Limnophila ładnie się rozrasta celem jest zasłonięcie filtra oraz tyłu akwarium aby nie było trzeba kombinować z tłem. Niestety Roseafolia rośnie dość wolno więc trzeba czasu by uzyskać zakładany efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts