damianzgierz Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Witam. Mam problem z kiryskami szmaragdowymi. 2 Dni temu kupiłem 11 sztuk w sklepie na K... Wczoraj jeden kirysek pływał do góry brzuchem przy powierzchni wody. Ruszał się ale do góry nogami. Dzisiaj rano sytuacja powtórzyła się z następnym i było to samo. Teraz przed chwilą zajrzałem do akwarium i z kolejnym dzieje się to samo tyle że ten jeszcze jak go ruszyłem to popłynął na dno i pływa ale kręci się wkoło cały czas. Co może być tego przyczyną? Reszta obsady to jak narazie 3x gurami mozaikowy i 3x platka oraz 10 krewetek amano. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Miałem identyczną sytuację z C. pygmaeus. Do ustabilizowanego zbiornika wpuściłem 10 sztuk, a przez następne kilkanaście dni, co jakiś czas wyławiałem po jednym z najróżniejszymi objawami, aż został jeden "twardziel". Po dokupieniu tych samych ryb w innym mieście sytuacja się powtórzyła. Podejrzewam więc, że to jakaś bakteria obecna w baniaku, z którą ten gatunek sobie nie radził, bo reszta ryb jakoś się trzymała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Opisz różnice w wodzie ze sklepu w porównaniu z Twoją, rodzaj aklimatyzacji, jakieś zdjęcie, parametry wody itd.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts