domus12 Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Witam, Po dodaniu wczoraj kwasku cytrynowego (ok. 50 g) woda zrobiła się mleczna. Dodałem go do lekkiego obniżenia pH i zadziałał z 6,9 zleciało do 6,7. Jak teraz przywrócić wodzie normalną barwę ? Z góry dziękuję za szybką pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Kwasek cytrynowy nie nadaje się do obniżania PH wody w akwarium. Moim zdaniem wybiłeś sobie z jego pomocą florę bakteryjną i masz teraz zakwit pierwotniaków. Poczytaj sobie o nim i spróbuj coś zdziałać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Raczej po prostu coś się zaczęło tym żywić. Kwasów organicznych się raczej w akwa nie stosuje bo potem wyskakują gluty albo pierwotniaki, a dodatkowo pH nie będzie stabilne i wróci do wartości poprzedniej. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted May 3, 2016 Author Share Posted May 3, 2016 Wiem o tym. Zastosowałem ceramiczne wkłady do filtra i woda wróciła do normy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Zastosowałem ceramiczne wkłady do filtra i woda wróciła do normy A to dziwne, ceramika klaruje wodę i to tak szybko? Nie wierzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted May 4, 2016 Author Share Posted May 4, 2016 Też te efekty mnie zdziwiły ale już jest dobrze. Może to nie ceramika pomogła (nie robiłem wtedy podmian). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts