Jump to content

Krewetki do średnio twardej wody

Vercynogetorix
 Share

Recommended Posts

Witam,

znam się na krewetkach dośc słabo a szukam jakiegoś gatunku który móglbym dorzucić do mojej szklanki,

240L

PH ~7

kh 7

gh 13

Obsada:

• Tęczanki Boesmana,
  • Głowaczyki Barwne
  • Babka Czarnopręga

Tęczanki żywo interesują się krewetkami, ale red cherry im umknęły przy teście

Są dwa gatunki krewetek, które moim zdaniem dałyby radę z rybami. Filtrujące i Amano. Reszta to pokarm.

Dałyby radę czy dadzą? Miałem 3 sztuki Amano w zbiorniku z relatywnie młodymi A. nijsseni i były regularnie przeganiane. Bilans - dwie zjedzone, jedna wyszła (zapewne mocno przestraszona) na spacer. Szkoda krewetek.

Dałyby radę czy dadzą? Miałem 3 sztuki Amano w zbiorniku z relatywnie młodymi A. nijsseni i były regularnie przeganiane. Bilans - dwie zjedzone, jedna wyszła (zapewne mocno przestraszona) na spacer. Szkoda krewetek.

To słabe porównanie, nijsseni są dolnej części i do tego terytorialne. Tęczanki są środka/ góry i do tego nie są terytorialne, spokojnie żyją z maleńkimi furcatusami a niewiele większe głowaczyki mają za swoje

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Amano nie siedzą tylko na dnie.
Trzymałem kiedyś te krewetki z pielęgniczkami i nie zauważyłem by były przeganiane.
Oczywiście jeśli dojdzie do tarła to pielęgniczki gonią wszystko co przepłynie w ich pobliżu.

Niemniej jednak uważam, że Amano to są jedyne karłowate, które nie skończą jako karma u takich ryb.