moni89 Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 (edited) Akwarium 240, oświetlenie 2x54W, brak Co2,podłoże Jbl Aquabasis plus o na to żwirek, woda z dojrzałego akwarium, nieczyszczony kubełek. Sadzę rośliny i tutaj rodzi się kilka pytań : - ile czasu świecić po posadzeniu - od kiedy nawozic, czym najpierw i ile - kiedy mogę wpuścić Neonki i krewetki Edited April 19, 2016 by moni89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Zaczęłabym nawet od 5h i co tydzień wydłużaj o pół godziny. W podłoże od początku jakieś pałeczki/kulki g-t/cokolwiek innego, pozostałe nawożenie jak rośliny zaczną wykazywać braki, proponuję nawozić solami, najdokładniejsza metoda, możesz chcieć lać carbo, jeśli nie masz w planie CO2. Ryby wpuszczasz jak zbiornik dojrzeje, żeby to sprawdzić potrzebujesz testów kropelkowych na NO2 i NO3. Ogólne wyjdzie to gdzieś tak po trzech do pięciu tygodni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 W podłoże od początku jakieś pałeczki/kulki g-t/cokolwiek innego Może np. podłoże Jbl Aquabasis plus . - od kiedy nawozic, czym najpierw i ile Od początku podawaj potas i carbo. 2 niezbędne pierwiastki, których potrzebują rośliny żeby jak najprędzej odbudować system korzeniowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 O, nie zauważyłam tego podłoża, przytomność umysłu :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URSUS Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Koleżanka od pięknego rudego kociaka chyba lekko się zapędziła. Jbl Aquabasis zawiera już w sobie nawóz więc po co dodatkowo kulki g-t itp? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted April 19, 2016 Author Share Posted April 19, 2016 I jeśli woda i filtr dojrzały to chyba nie muszę czekać 3 tygodni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Zależy od tego w jakim czasie Ci dojrzeje akwarium. Mierz NO2 i NO3 i na podstawie tego będziesz mógł określić czy akwarium już dojrzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 Ale mówię, że filtr będzie z akwarium, które obecnie mam od trzech lat i wodę też chcę wykorzystać, więc wszystkie bakterie będą w nowym akwarium. Więc chyba mogę wpuścić rybki i krewetki od razu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Nie. Nie możesz. Musisz i tak odczekać. Tak jak już pisałem, mierz NO2 i NO3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts