Jump to content

Miernik elektroniczny pH i TDS

michal_n
 Share

Recommended Posts

Cześć

Macie jakieś sugestie? Potrzebuje miernik minimum to pH i TDS. chętnie z kompensacja temp. Są jeszcze jakieś użyteczne funkcje na które powinienem zwrócić uwagę?

Ważna dla mnie jest łatwość obsługi. Im mniej moczenia sond itp. tym lepiej.

Dzięki za rady

Pozdrawiam

Michał

Edited by michal_n

Miernik pH za kilka dolarów ?

Dobre mierniki pH zaczynają się od 100 zł wzwyż.

Mam miernik pH za 40 zł i, żeby uzyskać pomiar muszę czekać 5 minut. Jednym słowem dziadostwo. Pozatym do mierników potrzebne są jeszcze płyny kalibracyjne i regeneracyjne. Dobre płyny kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Nie jest to tania zabawa, ale lepiej wydać więcej i być zadowolonym niż się wnerwiać.l przy każdym pomiarze.

Co do mierników EC to dobre są firmy HM Digital. Te nie są drogie, ale są sprawdzone i wielu hodowców krewetek ich używa.

Edited by locdog

Ale to się tyczy wszystkich urządzę tds i mierników ph które można kupic na allegro za 60-150zl. 99% z nich pochodzi właśnie z chin gdze sprzedawcy zapłacili za nie 2€/szt.

Mam tds za 2€ kumpel ma za 120 z allegro są identyczne zarówno w wykonaniu jak i pomiarach.

Profesjonalny tds to wydatek min 299zl ph podobnie ale na co to komu przy hobbystycznej akwarystyce?

No chyba ze ktos ma hodowlę zarobkową najdelikatniejszych krewetek. W innym przypadku nie ma sensu wydawc więcej jak 2-5€ taki pomiar wystarczy

Lumia 640

Ale ja nie napisałem o chińskich miernikach TDS i EC tylko o miernikach pH.

Mierniki pH mają sondy, które są delikatniejsze od czujników EC. Kiepskiej jakości sonde pH trzeba często kalibrować i konserwować.