damianzgierz Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Jak w temacie mam taki kubełek i chciałem zapytać: 1. Czy wąż od wylotu filtra może być trochę dłuższy niż wlot? Pytam ponieważ chciałem wlot zamontować w jednym końcu akwarium a wylot w drugim, ale filtr mam schowany po prawej stronie szafki a nie na środku i jeden z węży musiałbym mieć troszkę dłuższy. Czy można tak wogóle, a jeśli tak to lepiej mieć dłuższy od wlotu czy wylotu filtra? 2. Czy lepiej używać szeroko strumieniowej końcówki wylotu czy deszczowni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Mam e1500, ale to chyba żadna różnica w kontekście twojego pytania. 1. Nie ma znaczenia, który wąż będzie dłuższy, jednak zakładając, że chcesz optymalizować ich długość (no bo zawsze można np. zrobić oba po 2m i też będzie OK ), zastanów się, po której stronie zbiornika chcesz mieć filtr/wlot/wylot i wtedy jeden wąż dotnij. 2. Nie używam deszczowni - tę spłaszczoną końcówkę trzymam minimalnie pod taflą wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Generalnie deszczownia jest lepsza bo robi dobry obieg, ale obieg to nie tylko same wloty/wyloty ale też np ułożenie akwa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts