kolo123 Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Cześć. Jakiś tydzień temu zauważyłem dziwne zachowanie krewetek, mianowicie siedzą tylko w rogach akwarium tylko mała część z nich chodzi po innych częściach akwarium. Postanowiłem więc zrobić 50% podmianę wody. No, ale po podmianie która była wczoraj jest to samo. W ostatnim tyg. zmieniłem oświetlenie czy może być to powodem ? Do akwarium nie lałem żadnych nawozów. Temperatura wynosi 24-26 C ph. 5,5 Akwarium 96l Obsada; Krewetki red cherry i tiger neon innesa 15 szt kardynałki chińskie chwilowo 10szt gupiki 5szt + male Dodam, że krewetki w tym akwarium trzymałem przez ok. rok. Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rex692 Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 (edited) PH nie za niskie? I jakie teraz masz światło? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edited February 14, 2016 by rex692 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolo123 Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 PH niezmienne od poczatku, a światło zmieniłem z 2 żarówek 4W led na 2 żarówki po 7,5W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Za niskie pH dla tych krewetek. Podejrzewam, że i twardości są niskie. Połączenie ryb i krewetek jest nietrafione. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolo123 Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 Hym w tym momencie ph może, a nawet powinno być wyższe. Wcześniej kiedy mierzyłem pH posiadałem akwarium typu bw, a jak każdy wie torf, garbniki obniżają pH. Trochę spartoliłem robotę bo powinienem zmierzyć kranówkę... Krewetki tak jak mówiłem po zmianie akwarium żyły w nim przez co najmniej rok. (nie mam więcej testów planuję kupić) Poszedłem do sąsiada i zabrałem mu test na pH wyszło 7,5, kranówka 7 z małym hakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts