TeceK Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Witam, w moim akwarium aktualnie znajduje się ok. 80 krewetek red cherry i 2 ślimaki. Postanowiłem odłączyć rurkę napowietrzająca od filtra bo stwarzała problemy, czy wylot filtra skierowany do góry odpowiednio napowietrzy akwarium?Czy mogę górną część filtra wyjąć ponad powierzchnię wody, by wylot filtra dotykał tafli wody i był większy ruch powierzchni wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Rurka napowietrzająca i tak niewiele daje, najważniejszy jest ruch tafli wody, więc tak - podniesienie filtra załatwi sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 A filtr nie powinien być całkowicie zanurzony tak jak jest na zdjeciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Zrób tak, żebyś osiągnął efekt ustawienia filtra, jak na poniższym filmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avatar94xPLx Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 He A ja używam dyfuzora i jest git, a wy ciągle o tej tafli wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 (edited) No ją mam filtr w rogu i wylot skierowany na przednią szybe (do gory) Filtr mam ustawiony na mniej niz 1/2 mocy, bo robił za silny wir. Czy akwarium się odpowiednio napowietrzy? Edited October 3, 2015 by TeceK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Avatar a wiesz co robią te bąbelki? Bo na pewno się w wodzie nie rozpuszczają jeśli je widzimy. Muszę Cię chyba zaskoczyć: bąbelki poruszają taflą wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Może deszczownica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 (edited) He A ja używam dyfuzora i jest git, a wy ciągle o tej tafli wody Wodę "gazowaną" to tylko w butelce ,a nie w akwa .Kicz i nic więcej ! ,ale jak kto lubi lecz wszystko ma swoje granice.Odpowiedni ruch tafli i nie ma żadnych problemów z natlenieniem .Co do deszczownicy to ok. lecz mnie taki hałas drażni . Edited October 3, 2015 by KAMYK32 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 (edited) A deszczownica skierowana pod taflą wody pod kątem do powierzchni wody odpowiednio natleni wodę?Tylko deszczownica będzie dopiero zamówiona i czy sam wylot skierowany do góry da radę? Krewetki nie padną? Edited October 3, 2015 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 A deszczownica skierowana pod tafla wody pod kątem do powierzchni wody odpowiednio natleni wode? Tak. Tylko deszczownica będzie dopiero zamówiona i czy sam wylot skierowany do góry da radę? Krewetki nie padną? Jeśli ustawisz wylot tak jak wyżej Tobie radziliśmy, to będzie wszystko ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Tylko deszczownica będzie dopiero zamówiona i czy sam wylot skierowany do góry da radę? Krewetki nie padna? Spoko starczy no gdyby byłby to jakiś "twardy" przerybiony biotop to mógłby być problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 (edited) W jakim sensie twardy? No sporo krewetek jak na 25l bo ok. 80 Na powierzchni mam kożuch , jak był napowietrzacz to go nie było... Edited October 3, 2015 by TeceK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 Tak ustawiony filtr mocno porusza taflą wody, czy jego lekkie wyciągnięcie ponad taflę jak na zdjeciu nie spowoduje jego zepsucia? Takie ustawienie by było na jakieś dwa dni, potem będzie deszczownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts