myron7 Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Hej, Założyłem nowe akwarium po kilku(nasto)letniej przerwie. Staram się prowadzić je najlepiej jak mogę więc zdecydowałem się testy do wody API. Nigdy wody w akwa nie testowałem więc potrzebuje kilka porad. Test wyszedł następująco: ph 6.8 reszta na zdjęciu poniżej: free upload image Akwarium ma 3 tygodnie. Woda jest klarowna a rybki wyglądają na szczęsliwe. Niestety rośliny już nie są w takiej dobrej formie. Pojemność to 175l. Czy parametry wody wskazują na jakieś zaniedbania? Na co głównie zwracać uwagę? Z góry dzięki za prady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Założyłem nowe akwarium po kilku(nasto)letniej przerwie. Powodzenia. Staram się prowadzić je najlepiej jak mogę więc zdecydowałem się testy do wody API. Nie idzie Ci to najlepiej. Sam używam tych testów i w sumie są one dość dobre. Akwarium ma 3 tygodnie. Popatrz na wyniki testów. Amoniak i Azotyny (nitrite) powinny wynosić zero, masz niedojrzałe akwarium, pomimo tego że woda jest klarowna ryby pływają w gnoju. One tam się trują własnymi odchodami, bo akwarium nie jest dojrzałe. Azotany (nitrate) masz też dość wysoko, przydała by się podmiana wody. Porada jedna jak możesz oddaj ryby i daj akwarium spokojnie dojrzeć inaczej zaczniesz niedługo mieć problemy ze zdrowiem swoich pupili. Potem dobierz obsadę odpowiednio do parametrów wody i zaaranżuj akwarium, żeby rybom było dość wygodnie. Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myron7 Posted July 17, 2015 Author Share Posted July 17, 2015 Dzięki za odpowiedź. Zrobię co w mojej mocy . Ryb oddać niestety nie mogę (nie mam takiej możliwości). Starałem się robić wszystko podręcznikowo. Po starcie akwarium, mimo presji otoczenia (nacisk ze strony dzieci) ryby wpuściłem po 2 tygodniach tak jak doradzono mi w sklepie. Teraz widzę, że trochę się pospieszyłem. Podmiana wody zaplanowana jest na jutro. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić żeby ratować sytuację? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić żeby ratować sytuację? Dołozyć jakieś dodatkowe napowietrzanie do czasu, aż te parametry spadną do zera, a NO3 będzie na stałym poziomie. Utrzymuj pH poniżej 7 wtedy amoniak nie jest aż tak trujący. Podmiany rób małe tak co dwa dni, niestety przez to czas dojrzewania się wydłuży, ale może uratujesz ryby. Nie ruszają one szybko skrzelami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myron7 Posted July 21, 2015 Author Share Posted July 21, 2015 hej, dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Mały update: ryby żyją, a parametry wody wyglądają nastepująco: capture No3 spadło, No2 dalej wysoko. W piątek jade na urlop więc zrobię ostatnią podmianę w czwartek. Przez następne 3 tygodnie podmiana tylko raz na tydzień dzięki życzliwemu koledze. Trzymajcie kciuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myron7 Posted August 16, 2015 Author Share Posted August 16, 2015 Dziś wróciłem z urlopu i chyba jest nieco lepiej. Ph skoczyło do góry po wyłączeniu bimbrowni. Martwią mnie czarne glony, które porosły roślinki. Czy podwyższone No3 ma na to wpływ? Jakieś sugestie jak to "naprawić"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 16, 2015 Share Posted August 16, 2015 Te czarne glony to pikuś w porównaniu z tym pH, ja bardziej tym bym zaczął się martwić. Sprawdź podłoże czy Ci wody nie zatwardza, brak bimbrowni by tak nie podwindował pH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts