Jump to content

Wszechobecna pleśń

Recommended Posts

Opis akwarium:

Założone: 18.03.2015

Litraż: 75l

Filtr: mini kani 120 

Wkłady filtracyjne: 3x kranzyt 1x dąbka i jeszcze w akwarium na wlocie jest gąbka

Grzałka: Aquael gold 100w

Oświetlenie: 2 belki led po 10,5w i jedna belka led światła dla roślin (czerwone i niebieskie diody) 12w 

Czas świecenia: 6h

Podłoże: ziemia + bazalt

Nawozy: Na razie niczym nie nawożę ale planuję butle co2 i może jakieś mikro, makro itd.

Rośliny: lotosy,anubiasy,microsoria,blyxa,elatine triandra,nadwódka tailandzka,orzechy,hygrophila polysperma,ludwiga repens,cuba,didiplis diandra,cryptocoryny-wendtti i green-i,micranthemum umbrosum,hedyotis salzmanii,heteranthera,cabomba,cabomba red,echinodorus magdalenis,sagitaria,wywłocznik rdzawy,althernantera reiniecki,colorata,proserpnica palustris,eustralis,hydrocotyle lellupa,japan, bolbitis, Mini pelia, Mini weeping moss, pearl moss, Jungermannia Truncata, Fissidens splachnobryoides, pilo moss, moss sp610, christmas moss i za parę dni dojdzie 6 bucephalandr

Obsada: zatoczki i heleny, 3 pary drobniczki jedniodniówki

Ozdoby: 3 korzenie (a raczej gałęzie) dębu, patyczki dębu i kilka kamieni

Parametry wody: ph 7.5, gh 16, kh 14, no2 0,025, no3 1

Podmiany wody: co tydzień 20l (1/2 RO i kranówy) + dolewka 5l (RO). Ostatnie 3 podmiany były nie regularne gdyż byłem na wakacjach.

Problem: Pleśń, wszechobecna pleśń. Wcześniej było jej tyle: http://forum.superakwarium.pl/topic/47579-dziwne-co%C5%9B-b%C4%99dzie-szkodzi%C4%87-red-nose/?do=findComment&comment=477299a teraz jest wszędzie. Wcześniej miałem problem z glonami i pijawkami, już się ich pozbyłem. Przez 3 dni podawałem no planarię aby usunąć pijawki. Kupiłem na allegro 3 porcje (rozdzielone) na akwarium 100l. Po 3 dniach pijawki znikły ale zrobiło się więcej pleśni. Jest nawet na rzęsie wodnej i woda się zrobiła taka biaława (jestem pewien że to nie pierwotniaki). Jak usunąć tą pleśń?

Później dodam fotki- teraz robię podmianę wody.

Edit. Zaważyłem pijawkę. Nie wiem co z nimi zrobić :(

Może padną w ciągu kilku dni. Słyszałem że no planaria nie działa tak od razu.

Woda trochę śmierdzi.

Zdjęcia:

45488021756395084141_thumb.png

68101899939558717490_thumb.png

Edited by ibrachim12

1 zacznij podawać nawozy pełne makro bo rośliny przegrywają walkę z glonami

2 rób podmiany co 3 dni w ilości 25-30L

3 na fotce słabo widać ,ale dno to masz masakrycznie zasyfione odmulane to tam nie było od "wieków"

4 po co lejesz mieszankę RO+kran jak dolewki robisz kranem :) ?

Edited by raiders

Parametry wody: ph 7.5, gh 16, kh 14,
Podmiany wody: co tydzień 20l (1/2 RO i kranówy) + dolewka 5l (RO)

To w kranie co masz, bo te parametry nie pokazują w ogóle jak byś takie robił podmiany i dolewki?

Wkłady filtracyjne: 3x kranzyt 1x dąbka i jeszcze w akwarium na wlocie jest gąbka

Co to jest ten kranzyt i dąbka?

Jak wygląda u Ciebie czyszczenie filtra? Chodzi już cały czas czy wciąż wyłączasz na noc?