Jump to content

Podloze do akwarium roslinnego

Share

Recommended Posts

Witam.

Mam w planach zalozenie akwarium 63L i chciabym się was poradzić jakie dobre i tanie podloze sprawdzilo by się do takiego zbiornika. Myslalem o jakims dobrym substracie (tylko jakim) i czarnym bazaltowym piasku. W akwarium będzie 30W swiatla. Rosliny jakie chciałbym chodowac to kryptokoryny, trochę mchu, microsorium, hygrophila, ogolnie mniej wymagające rosliny. 

Edited by Kuba Zarzycki

Do tego rodzaju roślin nie potrzebujesz aż 30W światła. Jako podłoże polecam po prostu piasek do piaskownic (np z Obi z atestem) i pod to kulki gt. Skoro piszesz o tanim i dobrym podłożu to inne nie przychodzi mi do głowy :) Zawsze kojarzy mi się akwa Sławka (http://forum.superakwarium.pl/topic/25874-168l-aktualka-str3/page-4) z takiego rodzaju podłożem. Dając bazalt ograniczasz sobie wybór ryb dennych jak i pielęgniczek. Jeśli bardzo zależy Ci na ciemnym podłożu to gdzieś czytałem że są piaski czarne (barwione na gorąco czy coś), które nie zmieniają parametrów. Może lepiej za takim czymś się rozejrzeć.

A może jak substrat ziemia ogrodowa i na to piasek? Na takim podłożu i przy 30W (a nawet możnaby zakryć część świetlówki by mieć ze 25W max) będzie rosła większość także średnio wymagających roślin (a krypcie na ziemii powinny szaleć ;) ).

Ja miałem swoją 30l na ziemii ogrodowej (link w opisie) i rośliny naprawdę nieźle sobie radziły przy 0,35W/l. Glony miewałem czasami na szybach ale to też pewnie przez makro czy ferro którego czasem mogłem dać za dużo. Na ziemii polecam jednak sporo roślin aby wykorzystały jej potencjał w pełni :)

Tez wlasnie zastanawiam się nad ziemia ale mam stracha ze spowoduje ona plage glonów. Wiem ze ziemia jest o wiele bardziej wytrzymala od substratow, ale czy takie akwarium jest wtedy stabilne?

Jeśli przykryjesz ziemię "szczelnym" podłożem - najlepiej piaskiem - o odpowiedniej grupości (min. 3cm piasku) to glonów nie będzie więcej niż standardowo :) Poza tym możesz wrzucić do akwa ze 2-3 ślimaki - helmety a one ładnie Ci szyby utrzymają w czystości ;)

Co do stabilności, to takie akwa na ziemii się troszkę dłużej stabilizuje (ze 2 miesiące pewnie) ale potem już będzie stabilne nawet przez kilka lat (tak twierdzą dane literaturowe ;) ).

Ja dawałem najtańszą ziemię z ogrodniczego bez żadnych nawozów i taka chyba jest najlepsza. Przesadzanie jest lekko utrudnione bo ziemia lubi trochę wypływać ale łatwo można zebrać wężykiem. Przy dużym systemie korzeniowym polecam po prostu odcinać korzenie :) Najlepie dobrze zaplanuj sobie posadzenie roślin żeby za często ich nie przesadzać :) Powodzenia.