Sonisia Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 (edited) Witam! Mam pewien problem. Od wczoraj zakładam akwarium 25L. Wsypałam ziemię ogrodową uniwersalną( 5L ziemi kosztowało tylko 2,50 zł). ZIEMIA - Ph 6-7. Wlałam wodę do akwarium wraz z wyłożoną ziemią. Woda jest niestety brązowa prawie czarna. Płukałam już kilka razy akwarium (wlewałam wodę, następnie czekałam 2 godziny aż ziemia opadnie na dno, później wodę wylewałam i tak klika razy). Już sama nie wiem czy się da wypłukać tą ziemię. Jeżeli nie, to z jakiej ziemi wy skorzystaliście? Pozdrawiam serdecznie! Edited May 21, 2015 by Sonisia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Po co płuczesz ziemię? Kładziesz w baniaku warstwę ziemi, a dopiero na nią dajesz podłoże, piach lub żwirek (wypłukany). Delikatnie zalewasz wodą i.... już . Albo nie kumam... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonisia Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Tylko nie wiem dlaczego, ale ziemia farbuje wodę. Ale dziękuję ci za radę, jutro pójdę do sklepu po żwirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek1784 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 A może piasek? Co chcesz trzymać w tym akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Sonisia, tu masz link do wątku który powinnaś przejrzeć. Poczytaj z uwagą, wiele Tobie na pewno wyjaśni http://forum.superakwarium.pl/topic/35041-ziemia-w-akwarium-czyli-strach-ma-wielkie-oczy/ jutro pójdę do sklepu po żwirek. Jeśli wybierasz podłoże, to zdecydowanie celuj w piach (jak wyżej napisał misiek1784), jest to najbardziej uniwersalne podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts