mariusz123 Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Hej jestem właśnie w trakcie zakładania akwarium i potrzebuje pomocy przy obniżaniu parametrów wody ph kh i gh. planowane ryby i info: x5 prętnik karłowaty x12 razbora klinowa x5 kirysek panda - Akwarium 100l o wymiarach 80x35x35 - Filtr hw-302 - Woda Ph 8 Kh 14 Gh 15 jak w tani sposób bez inwestycj w filtr RO zbić parametry do okolic ph 6,5 -7 kh 6-8 gh 6-8 i nie mam zamiaru gotować wody O czym słyszałem : - liście , korzenie , kora dęby - preparaty typu Ph minus - kwas solny - woreczek przepływowy na Kh i Gh -torf - miksowanie wód -szyszki olchowe które warto zastosować a może macie inne propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pypawel Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Napisz jeszcze jakie oświetlenie planujesz, ile W/l. Przy odpowiednim oświetleniu dozowanie CO2 by się przydało. Jeśli nie chcesz inwestować w RO do podmian możesz używać częściowo wody destylowanej; mały ale stały wydatek. Po pewnym czasie i tak wyjdzie, że lepiej było kupić filtr RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Oświetlenie mam 2x 15w. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Czym można zbić to już wiesz osobiście polecam ro,ewentualnie armata(ale to już herbatka).Co do co2 to przy takim światełku zbędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts