piotrz23 Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Witam. Chciałbym zaptezentować Wam moje akwa. Jest to moje pierwsze akwarium, proszę o sugestie i krytykę Akwa 72l 60x30x40 Filtr Aquael Fan 1 plus (gąbka od FAN 3 plus) grzała z termostatem 75w oświetlenie 2x15w barwa 2x7500k Na razie świece 8h piasek do piaskownic plus kulki gt stosuje carbo i potas brak CO2 Parametry wody: pH 7,6 (kropelki zoolek i pasek jbl) gh 7 (jak wyżej) kh 18 (jak wyżej) no2 0(jak wyżej) no3 10 (pasek jbl) temp 24 st FAUNA: Nurzaniec Gałęzatka Cabomba Ludwigia rubin Moczarka kanadyjska Corymbose mini Anubias FLORA: 3x Gupik pawie oczko 1+3 Zmienniak Plamisty 2x Amano (w planach zakup 3/4 szt.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avatar94xPLx Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Mi się podoba akurat pod ryby żyworodne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrz23 Posted April 13, 2015 Author Share Posted April 13, 2015 Dzięki za dobre słowo:D Kurcze cały czas mi czegoś brakuje. Może zasyfić dno? Albo jakaś roślinka na trawnik? Planuje jeszcze posadzić Microsorium na kamień i być może dołoże mech jawajski. Co do obsady to jest jakaś ławica pod te parametry? Zastanawiałem się nad Miedzikiem ale pod warunkiem, że zjade trochę z pH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Liście na dno jak najbardziej. Będziesz mieć ławicę gupikow. Miedziki poniżej pH7,a gupiki powyżej. Nie idzie tego połączyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrz23 Posted April 13, 2015 Author Share Posted April 13, 2015 A polecacie coś oprócz liści dębu i szyszek olchy, które mogą barwić wode? Czy same samce gupika są w stanie stworzyć ławicę? Póki co wszystkie pływają tam gdzie najczęściej je karmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Wygotowane szyszki i liście nie barwią wody, a jeśli już to minimalnie. Szybciej się wtedy rozkładają, ale efekt jest minimalny. Ławicy nie stworzą chyba, co najwyżej stado Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrz23 Posted April 13, 2015 Author Share Posted April 13, 2015 Dlatego spytam jeszcze raz czy jest jakaś rybka ławicowa pod moje parametry. Niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować. Bo np na SF jest napisane, że miedzik toleruje wode od 6-8 pH. Ale już np na forumowej encyklopedii wymagania miedzika są bardziej sprecyzowane (bodajże od 6-7,5pH) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek1784 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Mnie jakiegoś niewielkiego korzenia brakuje z mchem najlepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts